Familie gedode porknokker vraagt rekenschap aan parlement

Verhitte familie, vrienden en bewoners van het Matawai gebied, trokken hedenochtend naar het parlement om rekenschap te vragen rond het schiet -incident van afgelopen zondag op een concessie van Rosebel waarbij een porknokker dodelijk zou zijn geraakt.
De familie gaf aan niet tevreden te zijn met de manier waarop met het lichaam is omgegaan. De zus van het slachtoffer, zegt dat zij nog steeds niet weet waar haar overleden broer naartoe is gebracht. “Ala sma te je tya wan dede, wiens wan famirie e gwe anga a dede”, stelt de zus. Volgens haar lag het lijk van vijf uur in de middag tot rond elf uur in de avond, op de grond. Later zou men geprobeerd hebben het met een ambulance af te voeren, wat volgens haar kwaad bloed zette bij de overige porknokkers en buurtbewoners.
De buurtbewoners vroegen aan de voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings- Simons, duidelijkheid over hun grondgebied en waarom de regering een concessie in hun leefomgeving heeft vrijgegeven. Volgens hen zorgt dit al geruime tijd voor spanningen. Ze geven aan dat deze spanning in feite niet door de multinational wordt gecreëerd, omdat die volgens hen geen moeite heeft met de porknokkers. Het gaat om Surinamers die in dienst zijn van het bedrijf en bedragen van SRD 1500 en meer eisen van deze porknokkers, indien ze werkzaamheden willen verrichten.
Volgens hen worden ze verkocht door de politiek en werken de granmans ook mee, vandaar dat zij een officiële brief zullen richten aan het parlement en de granman van dat gebied, omdat ze een wijziging in deze kwestie wensen. Ze geven aan dat ze ook niet bij Rosebel kunnen aankloppen voor werk, omdat niet een ieder beschikt over een diploma, waardoor ze vaak niet in dienst worden genomen.
Gerlings-Simons wist te vertellen dat wijziging van dit beleid niet meer mogelijk is, omdat er reeds een ondertekening heeft plaatsgevonden in 1994 tussen de staat en de multinational. Wat het parlement wel kan doen, is zoeken naar een tussenweg, zodat deze kwestie tot het verleden kan behoren.

door Yves Kloppenburg

More
articles