Centrale Bank moet feitelijke problemen aanpakken

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft bandbreedte als maatregel getroffen tegen de ongeoorloofde wisselkoersen op de lokale markt. De cambio’s zijn verplicht om bij aankoop een koers te hanteren die ligt tussen SRD 7.90- SRD 7.95 en bij verkoop een koers tussen de SRD 7.95-SRD 8. Steven Debipersad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd te betwijfelen, dat deze maatregel het juiste effect zal hebben.
Hij merkt op dat de moederbank haar ogen sluit voor de feitelijke problemen die spelen, namelijk het gebrek aan vertrouwen in het monetaire beleid, het gebrek aan vertrouwen in de SRD en de ontwaarding ervan. Ook wijst hij erop, dat het probleem gestart is met de confiscatie van euro 19.5 miljoen in april vorig jaar door de autoriteiten in Nederland.
Volgens hem is het al enige tijd zo dat er een groot verschil is tussen de USD-wisselkoers van de Centrale Bank, de commerciële banken en de cambio’s. De econoom legt uit dat mensen zichzelf proberen te beschermen tegen de ontwaarding van de SRD door US-dollars te kopen, maar daardoor wordt de US-dollar steeds duurder.
“Indien de Centrale Bank al deze zaken naast zich laat liggen, zal de maatregel niet het juist effect hebben”, benadrukt hij. De recente aanhouding van euro 1.6 miljoen in de Verenigde Staten van Amerika, laat volgens hem zien dat de moederbank een groot deel van de valuta allang niet meer in handen heeft. “Wil de Centrale Bank echt zover gaan om uit eigen valuta middelen de koers laag te houden?”, zegt hij.
‘’Beter laat dan nooit’’, zegt Debipersad over de maatregel van de Bank. Wel vraagt hij zich af als het niet te laat is. De ongeoorloofde wisselkoersen op de lokale markt zijn namelijk niet iets van de laatste tijd, maar spelen al veel langer. Debipersad vraagt zich af als de Centrale Bank wel zoveel invloed op de cambio’s heeft en ook als de Centrale Bank wel over voldoende valuta beschikt om de koers laag te houden. Bovenal vraagt hij zich af waarom de moederbank niet veel eerder heeft ingegrepen.
Hij is van mening de maatregel op papier goed is. Het VES-bestuurslid geeft aan dat er ook rekening gehouden dient te worden met mensen die wisselen zonder enige vergunning. Het is nog altijd mogelijk om US-dollars bij een supermarkt te wisselen. Debipersad vreest ervoor dat mensen net als in de jaren negentig, de informele sector zullen aandoen om US-dollars te kopen. Dit zonder dat zij enige bescherming genieten. Hij roept de moederbank wederom op om daadwerkelijk de problemen aan te pakken.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles