Suriname beschikt voor 2020 over 5G-netwerk

Suriname zal voor eind 2019 en daarmee als eerste land in de regio, over een innovatief 5G-netwerk beschikken. Dit heeft Telesur-directeur Mike Antonius aangekondigd tijdens de 35e jaarlijkse conferentie van de Caribische Associatie van Nationale Telecommunicatieorganisaties (CANTO), die van 21 tot en met 24 juli wordt gehouden in Port of Spain, hoofdstad van Trinidad en Tobago. Het thema dit jaar luidt: ‘Transitie naar een Digitale Regio – Kansen & Uitdagingen’.

Met het uitrollen van het 5G-netwerk zet Telesur de volgende grote stap in de ontwikkeling van supersnel internet in Suriname. De explosieve groei van het Internet of Things (IoT) – Internet der Dingen – is wereldwijd niet meer te stuiten. IoT verwijst naar het feit dat steeds meer alledaagse apparaten verbonden zijn met het internet. Deze semi-intelligente ofwel ‘slimme apparaten’ kunnen zelfstandig gegevens uitwisselen, beslissingen maken en met elkaar of mensen communiceren.

In de toekomst zullen nagenoeg alle huishoudelijke apparaten op het internet verbonden zijn. Bijvoorbeeld een koelkast die zelf zijn voorraad bijhoudt en een digitaal boodschappenlijstje via het internet rechtstreeks verzendt naar de supermarkt, waar de boodschappen voor u klaarstaan.

Innoverende veranderingen

Het IoT zorgt ook voor innoverende veranderingen binnen bedrijven en organisaties en van hun producten en diensten. Zo maakt ‘smart farming’ met slimme toepassingen het al mogelijk dat landbouwgronden worden gescand en optimaal benut. Intussen is op medisch gebied al de eerste hersenoperatie op afstand succesvol uitgevoerd dankzij 5G-technologie.

In een ‘smart city’ worden informatietechnologie en IoT gebruikt om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het onder meer om administratie en voorzieningen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, openbaar vervoer, onderwijsinstellingen en nutsvoorzieningen.

Een 5G-netwerk maakt het mogelijk dat objecten en apparaten met elkaar kunnen communiceren, wat een naadloze dienstverlening aan burgers en klanten mogelijk maakt. De integratie met de rest van de wereld gaat ook gemakkelijker, want dankzij de connectivity via de digitale snelweg ontstaat er geen stagnatie. Er ontstaan kansen voor zelfstandige ondernemers om deel te nemen aan de interneteconomie, waarbij zij hun producten en diensten mondiaal kunnen aanbieden. Veel processen kunnen volledig geautomatiseerd worden zonder tussenkomst van menselijk handelen. Dit biedt talloze mogelijkheden voor zowel particulieren als bedrijven om hun leven en business makkelijker en efficiënter in te richten.

Sociaal-economische ontwikkeling

Suriname kan en mag niet achterblijven op deze mondiale technologische ontwikkeling. Het is geen luxe, maar noodzaak. 5G is niet alleen sneller internet. Het is een uitgebreid ‘ecosysteem’ om een volledig mobiel en ‘connected’ Suriname mogelijk te maken. De potentie voor de sociale, educatieve en economische ontwikkeling van onze samenleving groeit hierdoor enorm. Het 5G-netwerk is onderdeel van de e-Suriname-visie met het vergevorderde Telesur Nationaal Breedbandproject (TNBP) als strategisch instrument, waardoor diverse e-services (= elektronische) al beschikbaar zijn in Suriname.

Telesur-directeur Antonius heeft tijdens zijn presentatie in Trinidad, ook de e-Suriname-visie uit de doeken gedaan. “Telesur wil verder bijdragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname, door het mogelijk maken van een breedbandecosysteem”, sprak Antonius.

Ook maakte de Telesur-directeur gewag van de uitbreiding van het LTE-netwerk sinds mei 2019. Hierdoor hebben ook mobiele gebruikers in vrijwel het gehele kustgebied toegang tot dit 4G-netwerk, dat in 2015 werd geïntroduceerd. Voor gebruikers van mobiel internet betekent deze uitbreiding een aanzienlijke verbetering.

More
articles