July 19, 2019


Boete bij overschrijden adviesprijs eieren


July 19, 2019

De afgelopen periode is de prijs van eieren enorm gestegen. Voor een rek eieren wordt SRD 60 of meer betaald, terwijl dat voorheen SRD 45 was. Dit komt doordat er een levendige handel is ontstaan in de export van eieren naar Frans-Guyana. Er wordt daar al ruim 10 euro gevraagd voor een rek eieren, wat maakt dat er een enorm tekort ontstaat op de lokale markt, waardoor de prijs stijgt. De Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS), het ministerie van Handel en Industrie en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, hebben om de samenleving te beschermen, een adviesprijs van SRD 1,60 vastgesteld voor een ei. De afgelopen zes maanden heeft het ministerie van LVV ongeveer 350.000 legkippen ingezet, dit om het tekort aan eieren waar sprake van is op de lokale markt, weg te werken. Volgens APSS-voorzitter Nemchand Kanhai, werden er altijd al eieren weggedragen naar Frans-Guyana, omdat de prijzen daar aantrekkelijker zijn, alleen is de handel nu toegenomen en is niet bekend om hoeveel eieren het gaat. De Economische Controle Dienst (ECD) zal in de komende periode op gepaste wijze optreden tegen winkeliers die zich niet houden aan de adviesprijs. De winkeliers hebben recht op een winstmarge tussen de 20 en 25 procent op de groothandelsprijs. De groothandelsprijs zou dan rond de SRD 1,25 per ei liggen, wat betekent dat winkeliers voor één ei SRD1,50 – SRD 1, 60 mogen vragen. -door Yves Kloppenburg-