July 19, 2019


AZP start interne opleidingen


July 19, 2019

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) start met interne opleidingen. In dit kader heeft het ziekenhuis vandaag een open dag gehouden op het terrein, speciaal bedoeld voor mensen die interesse hebben in een baan in de gezondheidszorg. Het thema was: Beroepsgerichte informatie voor voj- en vos-studenten. Helima Poese, onderwijsmanager van het AZP, zegt in gesprek met De West, dat de slogan van het AZP luidt: Change is coming, en in dat kader bereidt het ziekenhuis zich voor op de toekomst. Het AZP start daarom nu al met de interne opleidingen om voldoende personeel te hebben als de uitbreiding afgerond is. Zij noemt als voorbeeld de afdeling Operatie Kamer (OK), die nu uitgebreid wordt. “Wij zullen dan meer operaties kunnen verrichten en daarvoor hebben wij nog meer OK-assistenten nodig”, aldus Poese. De eerste opleiding is daarom ook een OK-assistentenopleiding, deze start in oktober. De vereisten en de duur verschillen per opleiding. Voor de OK-opleiding zijn de vereisten minimaal een zes voor bepaalde vakken als biologie en scheikunde. Poese hoopt dat op de open dagen van het AZP, jongeren tot het besef komen dat er binnen de zorg heel veel mogelijkheden zijn. “Wij willen als ziekenhuis naar buiten toe treden. We willen de mensen bewust maken van hoe ze zich verder ook nog op andere fronten kunnen ontwikkelen binnen de zorg, naast psycholoog en arts worden”, aldus Poese. Zij benadrukt dat het AZP geen concurrent is van het Elsje Finck Sanichar College Covab, omdat de opleidingen die het AZP aanbiedt, niet worden aangeboden door Covab. Voor de open dag was veel belangstelling. Voor negen uur waren er mensen die om informatie vroegen. Poese zei dat ze niet zoveel belangstelling had verwacht. Het doet haar goed dat er interesse is getoond. De onderwijsmanager van het AZP geeft aan dat het de bedoeling is dat het ziekenhuis jaarlijks een open dag houdt en ook frequent interne opleidingen aanbiedt. De kosten van de opleiding worden deels door het ziekenhuis vergoed en deels door de student. De student is na zijn studie gegarandeerd van een baan binnen het AZP. -door Johannes Damodar Patak-