Kakkerlakken worden immuun voor insecticiden

Kakkerlakken zijn begonnen met het ontwikkelen van een kruisresistentie tegen krachtige insecticiden. Weten-schappers van Purdue University, stelden Duitse kakkerlakken bloot aan verschillende insecticiden en ontdekten dat de kakkerlakpopulaties niet alleen resistentie ontwikkelden tegen het insecticide waaraan ze werden blootgesteld, maar ook weerstanden tegen andere insecticiden oppikten. De insecten die resistentie hebben ontwikkeld, kunnen dan hun weerstand doorgeven aan hun nakomelingen, waardoor het slechts een kwestie van tijd is voordat een bepaalde populatie immuun is voor insecticiden.
“Dit is een voorheen niet-gerealiseerde uitdaging in kakkerlakken”, zegt Michael Scharf van Purdue University, die de studie leidde. “Kakkerlakken die resistentie tegen meerdere klassen van insecticiden tegelijk ontwikkelen, zullen het bijna onmogelijk maken om een kakkerlakkenplaag met alleen chemicaliën te bestrijden.” Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.
Insecten die multi-immuun zijn, vormen een probleem. Meestal wordt een cocktail van verschillende insecticiden gebruikt die is onderverdeeld in klassen op basis van toxiciteit, chemische samenstelling en andere factoren, om de insecten te bestrijden. Als insecten immuun zijn voor één soort, kan een andere soort ze uitschakelen.
Het is duidelijk dat dit niet werkt als kakkerlakken immuun worden voor verschillende soorten.
In deze studie waren wetenschappers in staat om kakkerlakpopulaties onder controle te houden door middel van verschillende insecticiden, maar ze waren niet in staat om hun aantal te verminderen. Scharf zegt dat de weerstand binnen een enkele generatie van de kakkerlakken soms vier- of zesvoudig is toegenomen. Dit is een groot probleem, omdat kakkerlakken zich zeer snel vermenigvuldigen: een vrouwelijke kakkerlak kan 200 tot 300 nakomelingen voortbrengen in haar korte leven.
Het team van Scharf concludeerde dat het probleem groter is in gebieden met een laag inkomen en andere plaatsen waar effectieve ongediertebestrijding niet beschikbaar is. De manier om dit tegen te gaan, zegt Scharf, is om de behandelmethoden voor plagen te diversifiëren. Dit kunnen fysieke methoden zijn, zoals kakkerlakvallen en stofzuigers en preventieve maatregelen zoals sanitaire voorzieningen.

More
articles