July 14, 2019


Milieuorganisaties strijden tegen plastic zakken


July 14, 2019

De milieuorganisaties: Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) WWF, Green Heritage Fund, Conservation Inter-national, Nimos en de Vereniging Suri-naamsbedrijfsleven (VSB), hebben zich gebundeld tegen het gebruik van plastic zakken. Om de bewustwording in de ge-meenschap te bevorderen over het gebruik van plastic zakken en de negatieve gevolgen hiervan, hebben de organisaties op initiatief van SuReSur, een tekenwedstrijd ge-organiseerd. De stuurgroep Clean Surina-me heeft zich beziggehouden hiermee. Via sociale media kon men zich opgeven voor de tekenwedstrijd. De kandidaten moesten een tekening maken met als onderwerp: ‘Weg met dunne plastic zakken!’. Glenn Ramdjan van SuReSur zegt tegenover De West, dat er vanuit de milieuorganisaties constant gewerkt wordt aan de bewustwording van de samenleving. Ook wordt gekeken naar manieren om meer druk op de overheid uit te oefenen om het gebruik van plastic zakken uit te bannen. Ramdjan merkt op dat de overheid wel gezegd heeft dat er een verbod komt, maar het is niet duidelijk wanneer. Hij juicht het toe dat ook het bedrijfsleven zich bewust wordt van de negatieve gevolgen van het gebruik van plastic zakjes. Torarica, apotheken en McDonald’s, geven volgens hem het goede voorbeeld. De bewustwording onder de gemeenschap neemt volgens hem ook toe, zo nemen steeds meer mensen zelf een eigen tas mee als ze boodschappen gaan doen. “Het is een goede start”, vindt Ramdjan. Om de bewustwording in de gemeenschap te vergroten, heeft de organisatie een beroep gedaan op de overheid om meer bekendheid te geven aan de sancties voor het gooien van vuil op straat. “Zelfs voor een propje dat iemand op straat gooit, geldt er volgens artikel 39a een boete van SRD 500”, zegt Ramdjan. Gisterenmiddag vond in Eco Ressort aan de Cornelis Jongbawstraat, de uitreiking plaats van de prijzen aan de vijf kandidaten die hebben meegedaan aan de tekenwedstrijd. Karl Amatdjais, tekenleraar op het CPI, heeft de eerste prijs gewonnen. Zijn tekening spreekt voor zich; daarop staat de kaart van Suriname in een plastic zakje dat men probeert weg te trekken. Amatdjais vertelt dat hij werd getagd op Facebook onder de post van de wedstrijd. Hij dacht toen aan een pakketje met daaromheen een zakje. In plaats van een pakketje aan goederen, gebruikte hij de landkaart van Suriname. De winnaar zegt dat hij tijdens zijn beroep ook het aspect van bewustwording van plastic meeneemt. Zo heeft hij recent een project uitgevoerd met studenten om van restmateriaal kostuums te maken. Alle vijf kandidaten kregen een boodschappentas met daarop hun tekening gedrukt en een aantal duurzame bakjes. Ramdjan is redelijk tevreden met het aantal deelnemers. Na evaluatie zullen de milieuorganisaties besluiten als er een vervolg van het project komt. door Johannes Damodar Patak