July 12, 2019


Actie douane opgeschort


July 12, 2019

De actie van de douane dat drie dagen duurde, is opgeschort. Dit deelde de bondsvoorzitter van de douane, Joyce de Vlucht mede aan De West. De bond besloot in beraad te gaan nadat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, het hoofd van de douanerecherche en subhoofd per direct had vervangen bij de douane. De bond pleit ervoor dat dit besluit terug wordt gedraaid. De bond is op maandag 15 juli rond 11.00 uur uitgenodigd door de president. Daarna zal de informatie die hieruit voortvloeit, tijdens een algemene ledenvergadering aan de leden worden voorgehouden. Hierna zal bepaald worden of de actie wordt opgeheven of voortgezet. De bond is van mening, dat het hoofd van de douanerecherche en het subhoofd, die beiden ontlast zijn van hun taken, gecriminaliseerd worden. De bondsvoorzitter liet aan de media weten, dat als er een onderzoek gaande is, dat moet plaatsvinden op een transparante wijze en dat de mensen gewoon op hun post worden gelaten tijdens het onderzoek. “Om deze twee hoofden te ontlasten, dan moet er wel degelijk wat gaande zijn. En als er niets is, moeten zij op hun post blijven”, gaf De Vlucht aan. Er zijn geruchten dat ‘vrienden’ van de minister geaccommodeerd zullen worden, vandaar dat de twee hoofden plaats moeten maken. De bond wil niet meer toelaten, dat ambtenaren elke keer ontheven worden van hun functie en is bereid om de tafel te gaan met de minister als er vermoedelijke malversaties zijn, maar keurt de handelingen van de minister af. ‘’Als de douane actie voert, worden heel wat mensen gedupeerd, maar elke ambtenaar heeft ook belangen die behartigd moet worden’’, zei De Vlucht. De actie hield in, dat de ambtenaren actief waren tussen 8:00 uur en 18:00 uur bij de Nieuwe Haven. Bij de grensposten werd het werk op een laag pitje uitgevoerd en er werden geen afgiftes gedaan. Voor het lossen en laden had de bond wel toestemming gegeven. Aan belangrijke groepen zoals ziekenhuizen, werd wel dispensatie verleend. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke kwestie zich voordoet. Hoefdraad had destijds ook recherches ontheven en na onderzoek bleek dat er niets aan de hand was. Zij mochten normaal weer functioneren, maar niet meer op een hoge post. -door Kimberley Fräser-