July 12, 2019


Geen screening meer voor BZV-kaarten


July 12, 2019

Burgers die zich geen medische verzekering kunnen permitteren, hoeven voortaan geen screening meer te ondergaan bij de diverse kantoren van het Staatsziekenfonds (SZF) om in aanmerking te komen voor een Basiszorgverzekering (BZV) van de overheid. Dit deelde de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), André Misiekaba, vandaag mee tijdens de opening van de afdeling Basiszorg van zijn ministerie onder de Centrale Markt. Hij gaf aan dat dit in opdracht van president Desiré Bouterse wordt gedaan en zei voorts dat de maatregel deel uitmaakt van het beleid. Hij benadrukte, dat de regering als uitgangspunt heeft een gezond Suriname om dit land naar verdere hoogtes te brengen. Misiekaba gaf aan dat het enige wat burgers mee moeten nemen, een ID-kaart is. Hij legde uit dat belangrijk is dat elke burger medische zorg kan genieten. “Later zullen wij kijken hoe verder”, aldus de minister. Hij zei dat het in het verleden voorgekomen is dat mensen die dringend hulp nodig hadden, waaronder ook zwangere vrouwen, een poos op hun pasje moesten wachten. De minister zei dat bij het verlengen van de kaart, men wel een verklaring zal moeten tekenen, waarin is opgenomen dat indien blijkt dat hij/zij wel kan betalen voor een eigen medische verzekering, de staat de kosten terug zal vorderen vanaf het moment van afgifte van de BZV-kaart. De SoZaVo-minister deed een beroep op de gemeenschap om geen gebruik te maken van deze kaart, tenzij men echt niet kan betalen voor medische zorg. “De BZV-kaarten zijn niet voor districtscommissarissen, ministers en directeuren, maar voor de mensen die het zich echt niet kunnen permitteren”, benadrukte Misiekaba. Antoine Elias, minister van Volksgezond-heid, gaf aan dat het idee voor de locatie kwam van de marktmeester van de Centrale Markt, John Lecton. Het ministerie heeft voor de opzet van de locatie gezorgd. Elias gaf aan dat er bewust gekozen is voor de vishal achterin. De marktmeester zei dat de mensen dan door de hele markt zullen lopen, langs de groenten-, fruit- en visstandjes, waardoor ook de marktverkopers wat kunnen verdienen. Onder de aanwezigen waren ook NDP-parlementariër Sylvana Afonsoewa en de districtscommissaris Paramaribo-Noordwest, Mike Nerkust. door Johannes Damodar Patak