SLM-directeur op non-actief ‘Continuïteit beleid SLM in gevaar’

Gerard Lau, algemeen directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), is gisteren per direct op non-actief gesteld door de Raad van Commissaris-sen. Abop-parlementariër Marinus Bee, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt desgevraagd dat haast iedereen weet dat er bij de SLM sprake is van een structureel probleem.
In de periode 2010 tot op heden, heeft de SLM vijf directeuren gehad, respectievelijk: Henk Jessurun, Ewald Henshuijs, Louis Voigt, Robby Lachmisingh en Gerard Lau. Volgens Bee is het ondenkbaar dat de SLM in negen jaar tijd, vijf directeuren heeft gehad. Hij is van mening dat hierdoor de continuïteit van het beleid van de SLM in gevaar is. Hij legt uit dat elke directeur bij zijn aantreden met een andere werkwijze komt, wat maakt dat het beleid elke keer weer een andere wending neemt. Bee merkt op dat elke Surinamer trots is op de SLM, maar zegt dat het bedrijf steeds minder aan het worden is door de problemen die er continu spelen.
Zo haalt hij aan dat in de operationele sfeer er veel vertragingen zijn van vluchten en noemt hij ook de wurgcontracten die het bedrijf in het verleden is aangegaan. Dit, terwijl een klein bedrijf als de SLM volgens hem in stand moet worden gehouden tegenover de veel grotere luchtvaartmaatschappijen. De SLM heeft in de afgelopen jaren ook geen winst geboekt. Bee is van mening dat wij onze ogen niet moeten sluiten nu er een speler bij is gekomen op de markt, namelijk Copa Airlines. “Het houdt mij bezig, omdat Copa tot een van de beste luchtvaartmaatschappijen behoort”, zegt Bee. Een ander probleem waarmee de SLM te kampen heeft, is volgens Bee de politieke bemoeienis. Hij merkt op dat de Raad van Commissarissen van de SLM sterk gepolitiseerd is, waardoor er niet volgens managementprotocollen wordt gewerkt.

Hij zegt dat de SLM ondanks een kleine vloot, over een te groot personeelsbestand beschikt. Volgens de parlementariër komt dit doordat mensen via de politiek worden geaccommodeerd, zonder rekening te houden met de bedrijfsvoering, kwaliteit en continuïteit van het bedrijf. “Nooit zien wij een sollicitatieoproep in de media”, aldus Bee. Hij benadrukt dat het algemeen beleid van de regering verworden is tot het benoemen en ontslaan van mensen. Bee spreekt de hoop uit dat de regering op een adequate manier ingrijpt bij de SLM.
Het is nog niet duidelijk waarom Lau op non-actief is gezet. Starnieuws vermeldt vandaag dat er een dispuut is ontstaan tussen Lau en de RvC over het wel of niet aanschaffen van een Boeing 787 Dreamliner. Naar verluidt is er een dispuut over welk type vliegtuig voor Suriname het beste zou zijn om commercieel verantwoord in te zetten.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles