Zwervers in leegstaande panden grootste brandoorzaak

Op 1 juli, de Dag der Vrijheid, stonden twee panden aan de Zwartenhoven-brugstraat in brand. Het vuur is begonnen bij pand nummer 127 en sloeg over naar het gebouw op nummer 129. Beide panden werden in de as gelegd. Vermoedelijk is er brand gesticht door daklozen, die hun intrek in deze panden hadden genomen. Volgens Abop-parlementariër Edward Belfort, moet de regering zakelijk optreden tegen de eigenaren van de verlaten panden.
“Wat de regering moet doen, is alvast nagaan wie de eigenaren van deze leegstaande panden zijn”, zegt Belfort. Hij is van mening dat je daarna zou kunnen nagaan, welke goederen in de panden zijn en wie erin verblijven, dit om een beeld te krijgen van het aantal leegstaande panden in onze binnenstad. “Als je weet hoeveel leegstaande panden er zijn, kun je als overheid een budget uittrekken voor eventuele bewaking, afkopen van de panden of om ze af te breken. We moeten daklozen geen ruimte geven hun intrek te nemen”, geeft Belfort aan. Hij stelt dat er een duidelijke wetgeving moet komen die het mogelijk maakt de kosten voor beveiliging of afbraak, te kunnen verhalen op de eigenaren.
Volgens Belfort kan die politie niet veel doen tegen de daklozen die hun intrek nemen in deze panden. “Het zou de regering moeten zijn die deze mensen opvangt, maar dat gebeurt niet”, zegt hij. De parlementariër zegt dat in het verleden er een project werd uitgevoerd waarbij de mensen werden opgevangen en ingezet werden voor openbare werken, daardoor hadden ze geen tijd om in deze leegstaande panden hun activiteiten te ontplooien. “Ik heb zelf mijn persoonlijke bijdrage geleverd aan dit project, maar blijkbaar zijn de middelen er niet, dus kan het project niet worden voortgezet”, aldus Belfort.

door Yves Kloppenburg

More
articles