‘Niet president, maar samenleving is held’

President Desiré Bouterse heeft gisteren tijdens een persconferentie, het besluit van onderwijsminister Lillian Ferrier, om de numerus fixus voor de artsenopleiding te brengen naar 20 studenten, teruggedraaid. VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt desgevraagd, dat de president niet met de idee moet rondlopen dat hij de held is komen uithangen. Hij benadrukt dat het in dezen de samenleving is die de held is. Jogi merkt op dat de kritiek vanuit de samenleving, zodanig was dat de regering geen andere keus had dan het besluit van minister Ferrier te herzien. Hij zegt dat de regering een grote blunder heeft gemaakt. Volgens hem laat deze kwestie zien dat bij het nemen van besluiten, de president niet wordt geraadpleegd. “Bouterse doet zijn werk als president niet goed”, aldus de parlementariër.
Jogi zegt dat alom bekend is, dat de besluiten door een klein groepje op het Kabinet van de President worden genomen. Soms is de president niet eens zelf aanwezig. Volgens Jogi had Ferrier de beschikking al geslagen zonder af te stemmen met de Raad van Ministers. Jogi geeft aan dat Ferrier heel veel kritiek heeft gekregen van de Raad van Ministers over haar besluit. Jogi heeft niet de indruk dat de minister zaken in eigen hand wil nemen.
Hij denkt eerder dat zij juist ergens zweven door het klein groepje op het kabinet.
Hij is van mening dat de regering haar daadkracht aan het verliezen is.
Voorts vindt Jogi het een kwalijke zaak dat Ferrier met allerlei technische en financiële redenen op de proppen is gekomen om haar besluit, het brengen van de numerus fixus naar 20, goed te praten. Dit terwijl de regering volgens hem wel geld heeft om het Zorghotel voor SRD 6 miljoen te kopen, SRD 15.000 neer te tellen voor een Cubaanse arts op maandbasis en voor het charteren van een vliegtuig voor vicepresident Ashwin Adhin om af te reizen naar Ghana. Jogi vindt dat Ferrier te veel blunders heeft gemaakt als minister. Volgens hem moet zij de eer aan zichzelf houden.

door Johannes Damodar Patak

More
articles