President niet tevreden met Surinaamse artsen

President Desiré Bouterse heeft gisteren tijdens een persconferentie, duidelijk laten blijken dat hij niet tevreden is over het functioneren van de Surinaamse artsen. Als het aan de president ligt, haalt hij in plaats van 50, 500 Cubaanse artsen naar ons land. Hij gaf aan dat Surinaamse artsen alleen gericht zijn op het verdienen van geld en weigeren te werken in het binnenland. Onderwijsminister Lillian Ferrier, voegde eraan toe, dat de artsen slecht robots zijn die recepten uitschrijven. “Hun humaniteit en communicatieve vaardigheden met patiënten zijn niet genoeg ontwikkeld”, aldus de minister.
Volgens de president is een ideale arts er een die ervoor zorgt dat mensen niet ziek worden, die mensen geneest en ook voor de binnenlandbewoners klaar staat. “We willen voorkomen dat we artsen hebben die zitten aan de Malebatrumstraat en wachten tot mensen doodziek zijn en tonnen willen gaan verdienen”, zei de president. Hij gaf aan dat de faciliteiten om 500 Cubaanse artsen te accommoderen ontbreken, anders had ze laten halen.
De minister van Volksgezondheid Antoine Elias, zei dat de Cubaanse artsen zullen worden ingezet op plekken waar geen Surinaamse artsen zijn. Aan de hand van statistieken van de Pan American Health Organization (PAHO) gaf hij aan, dat Suriname slechts 0.8 artsen per 10.000 inwoners heeft. Sint Maarten en Cuba staan aan top met elk gemiddeld 82 artsen per 10.000 inwoners. Echter staat in het Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028, getekend door Elias, dat er per 1000 inwoners er 0,8 procent doctoren zijn ofwel dat per 1.250 inwoners, er 1 arts is. Een Cubaanse arts zal ons land op maandbasis SRD 15.000 kosten, dit inclusief het salaris van SRD 6000. Volgens Elias zijn de 50 Cubaanse artsen nog lang niet genoeg om het tekort te verhelpen.

More
articles