De samenwerking tussen de Suriname Centrale Ambulance Dienst (Sur-Cad) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), verloopt niet altijd vlot. “Het zijn kinderziektes”, zo reageert Sur-Cad-directeur Roël Brug tegenover De West. Hij zegt dat er met de leiding van het ziekenhuis goede afspraken zijn gemaakt, maar sommige medici doen moeilijk.
Bij het brengen van een cliënt naar de enige Spoed Eisende Hulp (SEH) van het AZP in ons land, verloopt de afhandeling niet altijd vlot. Brug geeft aan dat de SEH vooraf wordt gemeld dat er een cliënt binnen wordt gebracht. Sur-Cad probeert zoveel mogelijk de cliënt over te dragen aan de medicus die hem/haar eerder heeft behandeld of onder behandeling is. Bij het bellen van de specialist/arts, wordt aan Sur-Cad voorgehouden dat er geen bedden zijn. Ook de overdracht van cliënten verloopt stroef. Bij elke overdracht moet Sur-Cad een sheet invullen en deze laten tekenen door de medicus die overneemt. Brug geeft aan dat niet altijd alle medici op de SEH bereid zijn de sheet te ondertekenen, terwijl dat wel een regel is van het AZP.
De Sur-Cad-directeur geeft aan dat er een vaste procedure is die wordt gehanteerd:
– Melding
– Waarom een ambulance
– Ambulance rukt uit
– Op locatie cliënt in kaart brengen (triage)
– Urgentiecode bepalen
Bij urgentiecode 1, 2 en 3, wordt de cliënt vervoerd naar de SEH en bij de urgentiecode 4 en 5 naar de huisarts. Op weg naar de SEH wordt de afdeling vooraf op de hoogte gesteld. Brug merkt op dat er een toename is in aantal meldingen vanuit de huisartsen. Vooralsnog moeten mensen die gebruikmaken van Sur-Cad, zelf opdraaien voor de kosten. Brug zegt dat Sur-Cad recent zijn erkenning heeft ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid. De komende weken zal er om de tafel worden gezeten met de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Brug zegt dat hij vaak wordt geconfronteerd met cliënten die verbaasd zijn dat er geen ambulancekosten zijn opgenomen in hun verzekeringspakket. Volgens Brug komt dit omdat zij verzuimen hun polisvoorwaarden goed te lezen. Hij is positief gestemd over de gesprekken die gevoerd moeten worden. “Wij hebben de verzekeringsbedrijven al die tijd warm gehouden”, aldus de Sur-Cad-directeur.
Vooralsnog is alleen de politie bevoegd een ambulance in te schakelen. Brug wil gaan naar een nationale ambulancedienst. Hij geeft aan dat er hiertoe binnenkort beleid wordt uitgestippeld vanuit het ministerie Volgens hem is ook het ministerie voorstander hiervan. Hij benadrukt dat de ziekenhuizen hun ambulancediensten naar hun cliënten toe, om ze vervoeren naar onderzoekcentra of andere plekken normaal voortgang zal vinden. Momenteel zijn er drie officiële alarmnummers te weten van de politie 115, de brandweer 110 en Sur-Cad 117.
Brug merkt op dat in andere landen het lang niet meer zo is dat slechts de politie een ambulance kan inschakelen. “Niet omdat iets 50 jaar zo is geweest in ons land, wil dat zeggen dat het goed is en door moet gaan”, zegt hij. Vooralsnog heeft Sur-Cad uitrukposten in Paramaribo en Wanica. “Zolang de verzekeringmaatschappijen aan boord zijn, breiden wij uit”, aldus Brug.
Afgelopen zondag zijn voorbijgangers en bestuurders aan de Martin Luther Kingweg opgeschrikt door een tragische verkeersongeval. Sur-cad speelde in de op de melding. Op locatie trof het personeel van Sur-Cad vijf slachtoffers. Het bestelbusje waarin de slachtoffers zaten is over de kop gegaan. Twee vlogen uit het voertuig, terwijl de bestuurder beknelt raakte. Er ontstond op een gegeven moment rookontwikkeling. Door tussenkomst van het Korps Brandweer Suriname (KBS) werd de situatie onder controle gebracht en is de bestuurder bevrijd. Het ging echter om een simulatie van de ambulancedienst. Brug legt uit dat de simulatie een verplichte oefening is die om de zoveel tijd wordt uitgevoerd. Dit om de alertheid en de technieken van het eerste hulp personeel van Sur-Cad te meten. De brandweer doet ook actief mee. Brug vertelt dat de simulatie wat later dan gepland heeft plaatsgevonden, omdat de nieuwe apparatuur: de Lucas Automatische reanimatie apparatuur nog niet in Suriname was. Met dit apparaat kunnen cliënten efficiënter behandeld worden. Het personeel van Sur-Cad was niet van te voren op de hoogte gesteld van de simulatie.
door Johannes Damodar Patak