Voor de lokale houtmarkt is in tegenstelling tot enkele maanden terug, voldoende hout ter beschikking. Herman Fraser, secretaris van de Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), zegt in gesprek met De West, dat er momenteel een overschot aan hout is op de markt, omdat de internationale markt in een zware dip zit. Volgens Fraser heeft dit te maken met de vraag op de internationale markt.
“Als de vraag groot is, neemt de exportprijs toe en kunnen lokale ondernemers niet tippen aan de internationale prijzen. Er is dan een schaarste op de lokale markt”, legt Fraser uit. Rondhout wordt tegen dumpprijzen geëxporteerd en dus heeft de lokale markt voldoende hout ter beschikking. Fraser geeft aan dat de munteenheid van India, de grootste afnemer van rondhout, is gedevalueerd, waardoor het minder importeert. Ook de grote afnemer China neemt minder af vanwege de nieuwe maatregelen die de Verenigde Staten tegen het land heeft ingevoerd.
Volgens Fraser wordt er nu meer naar Europa geëxporteerd, maar dan gaat het meer om gezaagd hout.
Echter ook nu wordt er minder afgenomen, omdat het nu zomer is in Europa. Het meeste hout wordt naar zeggen van Fraser in het najaar en voorjaar naar Europa geëxporteerd.
Om het probleem van de lokale houtmarkt te verhelpen, had de overheid zich voorgenomen om op 1 december 2018 de export van twee houtsoorten te verbieden, namelijk granfolo en basralokus. De Ashu pleitte echter om in plaats van basralokus, de houtsoort kopi voor export te verbieden. Thans is het verbod na protest vanuit de zijde van houtexporteurs, niet doorgevoerd. De exportheffing is nog steeds niet ingegaan. Fraser zegt dat die vooralsnog van de baan is. Mede door de wisseling van de ministers op Handel, Industrie en Toerisme en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Het zal volgens hem even duren voordat de ministers beleid hebben uitgestippeld over betreffende dit onderwerp. Desondanks is Fraser voorstander van het verwerken van rondhout. Dat levert meer inkomsten op.
-door Priscilla Kia-