Assuria heeft in het boekjaar 2018, een nettowinst van SRD 28,5 miljoen gemaakt. Dit heeft de verzekeringsmaatschappij, in de persoon van CEO Armand Achaibersing, afgelopen vrijdag 14 juni gerapporteerd tijdens haar Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Dit nettoresultaat is SRD 3,5 miljoen lager dan een jaar eerder. Echter is deze vergelijking geen juiste weergave, daar de individuele prestaties van de dochtermaatschappijen min of meer verbeterd zijn. Het lagere nettoresultaat is te wijten aan de beperkingen van de Surinaamse fiscale wetgeving, daar deze geen fiscale eenheid kent. Indien de belastingfaciliteit van fiscale eenheid zou worden toegepast, zoals het buitenland deze wel kent, zou het nettoresultaat hoger zijn uitgevallen dan in 2017.
De totale baten van de Assuria Groep zijn afgenomen naar SRD 629 miljoen (2017: SRD 648 miljoen). De verzekeringsmaatschappij is door sterk kostenmanagement erin geslaagd om de totale lasten te reduceren van SRD 610 miljoen naar SRD 584 miljoen.
Hierdoor heeft zij een operationeel resultaat van SRD 46 miljoen gerealiseerd, 24 procent meer dan in 2017. Het resultaat voor belastingen bedraagt SRD 27 miljoen (2017: SRD 46 miljoen).
In 2018 heeft ook het Medisch bedrijf een positief resultaat geboekt, namelijk SRD 7,4 miljoen ten opzichte van een verlies van SRD 18,5 miljoen een jaar eerder. Dit heeft Assuria echter alleen kunnen realiseren door het Medisch bedrijf een herverzekeringscontract met het Schadebedrijf te laten sluiten. Samengevat betekent dit, dat het Schadebedrijf de verliezen van het Medisch bedrijf deels heeft opgevangen. De winst van het Schadebedrijf zou zonder dit instrument ruim hoger zijn uitgevallen. Dit instrument is ingezet om de solvabiliteitspositie van het Medisch bedrijf te verbeteren. Als het herverzekeringscontract geëlimineerd wordt, komt het resultaat van het Medisch bedrijf op een verlies van SRD 8.5 miljoen.
Achaibersing presenteerde dat in 2018 opnieuw verschillende gesprekken zijn gevoerd met belanghebbenden inzake de Wet Nationale Basiszorg. Als gevolg van deze gesprekken zijn voorstellen gedaan aan de Raad van Ministers (RvM), waarvan een voorstel betrof het aanpassen van de in deze wet genoemde premies. De RvM heeft deze voorstellen overgenomen en staatsbesluiten ter afkondiging voorbereid. Deze besluiten zijn echter nooit afgekondigd. Het hanteren van de huidige premies is economisch niet verantwoord voor ondernemingen. “Je kunt de politiek niet subsidiëren, want daar komt het in feite op neer”, aldus Achaibersing.
De CEO heeft ook zijn kijk op de nabije toekomst gegeven. Vanwege de komende verkiezingen zullen de overheidsuitgaven in Suriname, maar ook in Trinidad & Tobago, stijgen. De verwachting is dat de uitgaven in Trinidad & Tobago niet zodanig zullen stijgen dat dit zal leiden tot een verregaande ontwrichting van de economie. In Suriname heeft de regering echter over het jaar 2019 een begroting ingediend met een tekort van SRD 8 miljard dat zij met leningen wenst te financieren. Hier is wel sprake van een zodanige stijging van overheidsuitgaven dat die de economie zal ontwrichten. De schuldenpositie van het land legt een hoge claim op onze kinderen en kleinkinderen. Vooral als deze leningen niet worden gebruikt voor directe investeringen, maar in de consumptieve sfeer besteed worden.
Verder gaf Achaibersing aan dat Assuria bezig is met een strategische alliantie die zij dit jaar nog denkt te realiseren. Met deze alliantie zal Assuria de Nederlands-Antilliaanse markt proberen te veroveren. Ook de bouw van haar nieuwe kantoorpand, de Assuria Hermitage High-Rise, is tijdens de vergadering besproken. De bouw vordert gestaag en Assuria verwacht eind 2018, begin 2019, te verhuizen naar haar nieuwe kantoorpand.