Uitspraken over Telting: ‘De leugen regeert’

“De leugen regeert”, is de reactie van econoom Guillermo Samson op de uitspraken van de ondervoorzitter van de NDP, Ashwin Adhin tevens vicepresident van ons land, over het gevoerde beleid van de voormalige governor van de Centrale Bank (CBvS), wijlen André Telting. Adhin heeft tijdens de massameeting afgelopen zaterdag in Nickerie, aangekondigd dat er binnenkort een onderzoek komt naar de manier waarop de regering Venetiaan in haar tweede termijn (2000-2005) beleid heeft gevoerd. Drie nullen werden geschrapt en de SRD werd geïntroduceerd. Volgens Adhin is het gevolg geweest, dat Suriname hier schulden aan heeft overgehouden en was er sprake van een crisis die veel erger was dan de huidige. Samson, die nauw betrokken en het brein is geweest achter het schrappen van de nullen, benadrukt dat er tijdens het kabinet Venetiaan, absoluut geen crisis was in ons land. “Er was wel een wereldcrisis gaande, maar door het prudent beleid van Telting, hebben wij er nauwelijks wat van gevoeld”, aldus de econoom.
Het idee om de nullen te schrappen kwam van Samson, nadat hij een cheque van 16 miljoen Surinaamse gulden had en die wilde verzilveren bij De Surinaamsche Bank (DSB).
Dit kon alleen in biljetten van 1000. Dezelfde middag had Samson een onderhoud met de toenmalige president Ronald Venetiaan en deed het voorstel om de nullen te schrappen. Het geld was sterk gedevalueerd en voor de dagelijkse boodschappen waren enorme bedragen nodig.
“Laten zij Telting met rust laten. Hij was een integer econoom geweest. We hadden het goed in Suriname. Met de koers van 2,80 konden wij eten, drinken, onderwijs volgen, medische zorg permitteren en zelfs de politie werd goed voorzien van attributen”, aldus Samson. Hij merkt op dat een ieder redelijk tevreden was. De econoom stuurt wat dat Adhin gezegd heeft over de schulden die zijn achtergelaten, naar het rijk der fabelen. “Adhin moet niet vergeten dat het Telting is geweest die de schulden van de regering Wijdenbosch heeft moeten aflossen”, zegt Samson. Ook zijn er toen leningen kwijtgescholden aan de staat. Volgens hem zou Adhin zijn energie moeten besteden om na te gaan:
– Wie geld heeft geleend bij de DSB tegen schatkistpapieren en de bank nooit meer terug heeft betaald.
– Hoe het komt dat de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) geen gelden kan overmaken namens studenten op de rekeningen van onderwijsinstellingen.
– Hoe het komt dat de regering zoveel geleend heeft dat zij niet in staat is deze leningen af te lossen
– Hoe het mis is gelopen bij de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB).
De econoom brengt in herinnering dat het niet Telting is geweest die al onze monetaire reserves heeft opgemaakt, maar de voormalige governor Gillmore Hoefdraad en nu de minister van Financiën. Hij benadrukt dat het de huidige regering is geweest die alle instituten in het land kapot heeft gemaakt en de huidige crisis heeft veroorzaakt door te stelen. “Ze hebben geen kaas gegeten van economie”, stelt hij. Samson geeft aan dat men weet hoe ver het is wanneer een minister aangeeft dat leningen inkomsten zijn. Volgens hem zijn de leningen inkomsten voor Hoefdraad en president Bouterse, omdat zij nooit van plan zijn die af te lossen.
Samson benadrukt dat de eerstvolgende regering die aan de macht komt, direct een onderzoek moet laten instellen naar de vermoedelijke diefstallen, gepleegd door deze regering. Hij raadt de vicepresident aan om in plaats van een onderzoek te starten naar de manier waarop Telting zaken heeft aangepakt, stappen te nemen tegen leden van zijn partij wier namen genoemd worden in CLAD-rapporten. Hij somt de vermeende corruptieschandalen op bij Telesur, financiële misstanden rond de Naschoolse Opvang, onduidelijkheden rond de aankoop en verkoop van het ambassadegebouw in Parijs, de boeken rond de organisatie van Carifesta en onderzoek naar de middelen van het bacovenbedrijf SBB.
Samson betreurt het dat Adhin zich op zo een manier laat gaan op politiek podium. Hij geeft aan dat hij eens respect had voor Adhin toen hij de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur was. “Ik heb alle respect voor hem verloren doordat hij meepraat met het koor van de criminelen”, zegt de econoom. Hij benadrukt dat Adhin tot de groep van pathologische leugenaars behoort samen met Hoefdraad, die kans ziet voor een economische groei met een begrotingstekort van SRD 8.8 miljard. Hij merkt op dat op weg naar de verkiezingen, willens en wetens leugens worden verkondigd door NDP-toppers. Samson stelt dat de regering aan de macht is gekomen met een zogenaamd sociaal contract dat zij nooit waar heeft kunnen maken. Volgens hem bestaat de regering uit materialisten gedreven door hebzucht die Suriname als hun eigendom zien en de burgers als onderdanen. De econoom geeft aan dat er nu genoeg geld is op weg naar de verkiezingen, maar dat de ellende na de verkiezingen op ons staat te wachten.

More
articles