June 13, 2019


foto: Regilio Derby

Bezorgdheid over zuigelingenvaccin


June 13, 2019

Voor zuigelingen zijn er al ongeveer twee maanden geen vaccins beschikbaar tegen diverse ziektes zoals kinkhoest, difterie, tetanus, influenza en hepatitis b. Niet alleen ouders, maar ook anderen, met name personen die verbonden zijn aan instellingen, maken zich zorgen hierover. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid, liet via de media weten, dat het langer duurt dan aanvankelijk gedacht werd, maar dat er met de Pan-American Health Organization (PAHO) wordt samengewerkt om de vaccins zo snel mogelijk, binnen twee weken, in Suriname te krijgen. Volgens VHP-parlementariër tevens huisarts Dew Sharman, moet de minister niet doen alsof de bestelling vanuit andere wegen moet komen. De vaccins worden via de reguliere routes via de PAHO en de World Health Organization (WHO) besteld, waarbij de levertijd in acht moet worden genomen, ook moet het land voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. Aan dit laatste schort het volgens Sharman. “De minister moet niet doen alsof het probleem bij mensen of systemen ligt. De behoefte is op tijd doorgegeven via het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), maar de betaling is niet op tijd voldaan”, zegt Sharman. Het is niet de eerste keer dat Suriname niet voldoet aan zijn betalingsverplichting met als gevolg dat er geen vaccins beschikbaar zijn en zuigelingen blootgesteld worden aan ziektes. Volgens de minister levert het geen levensgevaar op als de baby’s de vaccins iets later krijgen. Hierop zegt Sharman dat er een wetenschappelijke reden is waarom gesteld wordt dat baby’s vanaf twee maanden gevaccineerd moeten worden. “Als dit door omstandigheden later gebeurt, zal er geen epidemie uitbreken, maar we mogen niet sollen met de gezondheid van kinderen en dienen ons huiswerk op tijd te maken. Als er geen gevaar dreigde, zou vaccinatie uiteraard niet verplicht zijn”, stelt Sharman. Volgens Sharman moeten fondsen vrijgemaakt worden voor vaccins in plaats van het bouwen van ziekenhuizen. Het ministerie zou eerlijk en transparant moeten zijn naar het volk en aan moeten geven wat er precies speelt, wanneer de vaccins beschikbaar zullen zijn en wat de gevolgen zijn als er niet op tijd gevaccineerd wordt. “Vaccinatie is het recht van het kind en de plicht van de ouders”, aldus Sharman. -door Priscilla Kia-