June 12, 2019


Suriname en Marokko bevestigen bilaterale relatie


June 12, 2019

Tijdens het eerste bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Marokko, Nasser Bourita, aan Surina-me, vond in Royal Torarica de ondertekening plaats van een document, een gezamenlijke verklaring die de bilaterale relatie tussen Suriname en Marokko bevestigt. De minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, plaatste namens Suriname haar handtekening en nam de documenten in ontvangst. Volgens Pollack-Beighle maakt de minister van Buitenlandse Zaken van Marokko, een tour door Zuid-Amerika. “Het is een opeenvolging van ontmoetingen. Wat ik bijzonder vind van deze ontmoeting, is dat wij aldoor documenten tekenen”, gaf de bewindsvrouw aan. In 2017 is er in Rabat (Marokko) een Road Map to Foster Partnership getekend met Marokko. Het is een Zuid-Zuid dialoog waarin de mogelijkheden voor onderwijs, technische training van jongeren, landbouw, voedselveiligheid, water, elektriciteit, toerisme en transport zijn opgenomen. “We hebben in dit kader hele concrete zaken besproken. Verder heeft de president een uitnodiging gekregen van de koning van Marokko en omgekeerd is de koning ook uitgenodigd geworden. Het is goed om aan te geven dat op de hoogste politiekvoering er contact wordt onderhouden”, haalde Pol-lack-Beighle aan. De minister gaf aan dat gekeken naar Marokko, een land op het Afrikaans-Arabisch continent, wij een omslag zien van hoe wij Afrika in het verleden hebben aanschouwd. “Een plek waar eigenlijk geen coöperatie mee bestond in voldoende mate. Vandaag kunnen we praten over een Zuid-Zuid relatie, waarbij Marokko een significante rol vervult”, stelt de bewindsvrouw. Pollack-Beighle gaf aan dat er besproken is dat er een ambassade zal komen in beide landen. Verder is volgens haar het belang van handel benadrukt in het teken van economische diversificatie. “Er zal ook een vliegverbinding komen tussen Marokko en Suriname“, aldus de bewindsvrouw. door Yves Kloppenburg