June 10, 2019


‘Deze regering faciliteert drugsbeleid’


June 10, 2019

“Deze regering faciliteert het drugsbeleid”, zegt VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, tegenover de krant. Dit zegt hij aan de hand van uitspraken die zouden zijn gedaan door de Franse ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly, dat de Jules Sedney haven wordt gezien als een drugstransport punt. Volgens de parlementariër zijn er inderdaad veel drugsvangsten geweest de afgelopen jaren, echter ontkent de regering dit in alle toonaarden. “Kijk maar naar het aantal schepen, waarop de afgelopen maanden drugs zijn aangetroffen, de vliegtuigen die er landen, de duikboot en de containers. Het is toch meer dan duidelijk dat deze regering het drugsbeleid ondersteunt’’, zegt Nurmohamed. Hij geeft aan dat het zelfs zo erg is, dat er in het kabinet mensen zitten die veroordeeld zijn voor drugs. “Kijk maar naar iemand als Boerenveen en de zoon van de president, Dino Bouterse. De feiten liegen er niet om.’’ Nurmohamed geeft aan dat ontkenning nog niet eens het grootste probleem is, maar dat in een land met zoveel drugsvangsten, de criminaliteit enorm gaat stijgen. De Franse overheid heeft beloofd een deel van de kosten te dekken voor het aanschaffen van drugsscans voor onze haven. Dit zal volgens Nurmohamed niet werken, omdat de grootste drugsvangsten niet daar zijn gedaan. “Het zijn de kruimeldieven die naar de haven gaan, maar de grote jongens hebben hun eigen landingsbaan”, zegt hij. Volgens hem hebben we nog nooit de grote jongens kunnen aanhouden in Suriname. Suriname is volgens de parlementariër een doorvoerland, de aanplant vindt niet hier plaats. “Dat is trouwens in het verleden ook gebleken, toen er een drugslaboratorium werd ontdekt dat werd gebruikt voor het verpakken van drugs die bestemd waren voor de export’’, zegt Nurmohamed. Hij geeft aan dat dit komt doordat de regering zaken doet met landen die bekend staan om hun drugscultuur, en juist weigert samen te werken met landen die drugs aanpakken. “Dat is toch ook waarom ons geld vastzit in het buitenland, landen willen geen zaken doen met Surinaamse handelaren, omdat ze onze gelden verdenken van witwasserij”, aldus Nurmohamed. De parlementariër is van mening dat het drugsbeleid in Suriname zodanig wordt ondersteund, dat je in bepaalde gebieden als inwoner van het land niet mag gaan. “We mogen toch niet naar Apoera, omdat we weten wat Abrahams daar aan het doen is”, zegt hij. -door Yves Kloppenburg-