June 4, 2019


Sectoren LVV serieus aanpakken


June 4, 2019

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld, dat het ministerie druk bezig is om de sectoren-LVV serieus aan te pakken. “Er is veel te zeggen over LVV, maar wij moeten de belangrijkheid van LVV beseffen. Als de belangrijkste sectoren aangepakt worden, komen we waar we moeten zijn, want de cijfers hebben reeds een stijgende trend, maar we zijn niet tevreden. Ik ben verbaasd dat velen de belangrijkheid van deze sectoren niet genoeg onderkennen en daarvoor zal het ministerie zich inzetten”, aldus Parmessar. De bewindsman sprak verder over de Chinese netten die in ons land verboden worden om te vissen. De controle zijdens LVV wordt geïntensifieerd. Ook zal er een beroep gedaan worden op de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), om de import daarvan stop te zetten. “Binnenkort worden visvergunningen voor het jaar 2019, na de wettelijke procedures van inspecties en de vissersvaartuigen, en vistuigen en de betalingen van de visvergunningsrechten uitgegeven. Deze achterstand moet ingelopen worden.” De minister hoopt dit in november 2019 hiermee rond te zijn. Nu al worden voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat de visvergunningen voor 2020 op tijd worden verstrekt. De geldigheidsduur van een vergunning is gesteld op een kalenderjaar. De bewindsman deelde verder mee, dat er geen ruimte is voor nieuwe visvergunningen in 2020. “Er zijn er te veel uitgegeven. Nu worden alleen de oude zaken afgehandeld. Wij willen geen valse verwachtingen creëren”, zei Parmessar. Ook beoogt het ministerie een aantal projecten uit te voeren, onder andere een pluimveebedrijf voor de productie van vlees en eieren met als doel 5 miljoen eieren per jaar en 2000 ton vlees per jaar. ‘’Recent heeft de premier van Antigua, enorme belangrijstelling getoond. In elk geval moeten de Caricom-landen bereikt worden.” Een melkveebedrijf, waarbij gedacht is aan 500 melkkoeien met een productie van 4.2 miljoen liter melk per jaar en ook een groentebedrijf van 6 hectare tomaat, 2 hectare komkommer en 2 hectare peper om met de nieuwe technieken als demonstratie bezig te zijn. Er wordt gezorgd voor lokaal voer voor de runderen en kippen. Met betrekking tot de trawlers, brengt de bewindsman in herinnering, dat Ross National Fishery N.V., een kort geding heeft aangespannen tegen de staat, met name LVV en BiZa., waarbij maandag jongstleden geantwoord is door de staat, woensdag gerepliceerd is door het visbedrijf en vrijdag gedupliceerd door de staat, waarna de datum voor het vonnis nog bepaald moet worden. “Het ligt onder de hamer van de rechter, vandaar dat er voorlopig geen informatie hieromtrent verschaft zal worden”, zei Parmessar. -door Kimberley Fräser-