May 25, 2019


PRESIDENT BENOEMEN VOOR HET LEVEN?


May 25, 2019

De regering, die al 9 jaar grotendeels bestaat uit leden van de NDP, doet er alles aan om assembleeleden van de oppositie zover te krijgen om over te lopen naar de coalitie. Recent heeft PL-parlementariër William Waidoe, aan de regering zijn steun betuigd. Hij deed dit in het parlement en verzocht aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om een plek aan de zijde van de coalitie toegewezen te krijgen.  De Pertjajah Luhur, PL, heeft het zwaar te verduren. Nadat ze in De Nationale Assemblee zaten, vormden de PL-leden Sapoen en Chitan een eigen fractie op, namelijk HVB, en gingen samenwerken met de NDP. Overigens wil Waidoe nog steeds geen kleur bekennen. Hij zegt nog lid van de PL te zijn. In de Geruchten doen de ronde dat de NDP wil dat president Desiré Bouterse benoemd wordt voor het leven. Hiervoor moet de grondwet gewijzigd worden en om dat te kunnen doen, heeft de regering twee derde meerderheid, 33 stemmen, nodig in het parlement. Wie denkt dat dit niet kan gebeuren, hoeft alleen maar naar Turkije te kijken: in 2017 werd er een referendum gehouden dat in het voordeel van president Recep Tayyip Erdogan uitviel. Niet alleen is zijn macht hierdoor vergroot, hij kan ook tot 2029 president blijven. Overigens is de uitslag niet vreemd, want na de coup van 2016 werd de bevolking bijkans monddood gemaakt: duizenden mensen werden ontslagen en even zoveel opgepakt, onder anderen academici, journalisten, schrijvers, leerkrachten, en gevangen gezet. Een partij die de meerderheid heeft, kan maken en breken, dat hebben we de  afgelopen 9 jaar in ons land kunnen zien. Van verschillende kanten wordt daarom gewaarschuwd voor partijen die in 2020, het liefst de absolute meerderheid in het parlement willen hebben. Macht dient niet in handen van één partij of persoon te zijn, omdat er nu eenmaal altijd mensen zijn die de macht naar het hoofd stijgt. Daar zijn in de wereld genoeg voorbeelden van.