May 20, 2019


RGB functioneert niet naar behoren


May 20, 2019

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, heeft vandaag de nieuwe minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Lekhram Soerdjan, gewezen op enkele problemen die spelen op dit ministerie. “Wij maken hier grapjes in het parlement over leba yuru, maar daar op het ministerie is het permanent”, aldus Geerlings-Simons. Volgens haar heeft dit ministerie tot nog toe zijn rol niet naar behoren vervuld. In de gewijzigde Wet Uitgifte voor Gronden, is opgenomen dat de RGB-minister bekend moet maken waar en hoe burgers grond moeten aanvragen. “Als ik een grond aanvraag, moet de minister dat bekend maken en er staat ook hoe de minister dat moet doen.” De Wet Uitgifte voor Gronden is via de Anticorruptiewet reeds gewijzigd, maar Geerlings-Simons vindt niet dat de wet helder genoeg is. Ze verzekerde de minister dat het college zeker zijn ondersteuning zal geven door de wet verder te wijzigen. “Ik heb zelf meegemaakt dat een lid het incorrecte idee had, dat de Anticorruptiewet niet gepubliceerd is, maar het werkt wel. Er is zelfs een commissie ingesteld.” Geerlings-Simons stoorde zich eraan, dat ondanks de gewijzigde wet, zaken toch verkeerd lopen. “Als er iets is wat wij voor dit land moeten doen, dan zal de wet samen met het college zodanig aangepast moeten worden, dat dit ministerie kan gaan doen waarvoor het feitelijk bedoeld is en waarvan wij alle data al hebben. De data is beschikbaar voor de ruimtelijke ordening in de eerste fase, waardoor de wet gronduitgifte aangepast kan worden in het belang van de ontwikkeling van het land en niet van andere dingen’’, zei Simons. “Minister, houdt u uw lijn aan en wij gaan u ondersteunen.” Soerdjan die nu de scepter zal zwaaien bij RGB, heeft tijdens de kennismakingsronde met het parlement, ondersteuning gevraagd van het college. “Als zaken mis gaan bij RGB, dan kunnen wij die gezamenlijk recht trekken en ook waar het vlot loopt, vraag ik de nodige ondersteuning.” -door Kimberley Fräser-