May 18, 2019


Internationale ngo wil Illegale visserij onderzoeken


May 18, 2019

De illegale visserij in ons land door fabriekstrawlers uit Azië, heeft de aandacht getrokken van de internationale organisatie Operations OSCAR. Een team van de organisatie is al ruim anderhalve week in Suriname samen met de wereldbefaamde fotograaf en filmmaker Mario Cyr, om over hun project te praten met de overheid. Het team treft de nodige voorbereidingen om tot de uitvoering van hun project over te gaan. Om onderzoek te verrichten, is toestemming/samenwerking van de overheid nodig. Hiertoe zijn er reeds gesprekken gevoerd. Francois Pinte is de piloot van het vliegtuig van de organisatie. Het vliegtuig is rondom voorzien van camera’s en wordt ingezet om schepen in kaart te brengen. Pinte geeft aan dat het doel van het project is om de illegale visserij in de zee voor de kust in kaart te brengen.
Erlan Sleur van milieuorganisatie Probios, is benaderd door de organisatie om het team te begeleiden. Dit project zal volgens Sleur de overheid een beeld geven van hoe ernstig de situatie is. Sleur geeft aan dat met het vliegtuig de verschillende schepen in de Surinaamse wateren in kaart gebracht kunnen worden. “Binnen tien uren kan het vliegtuig al onze wateren coveren”, zegt hij. Volgens hem wordt de illegale visserij in onze wateren onderschat. Hij legt uit dat er per schip een vergunning wordt verstrekt om te vissen, maar sommige vissersbedrijven zetten meerdere boten in om te vissen. De vangst wordt dan overgeladen op het schip dat over een vergunning beschikt.
Sleur vertelt dat dit systeem van illegaal vissen niet nieuw is in de wereld. Hij vraagt zich af hoe het komt dat de overheid hier niets van afweet. De regering van St. Lucia heeft inmiddels haar medewerking aan een dergelijk project toegezegd. Het team is gisteren samen met de Kustwacht het water opgegaan en constateerde verschillende illegale activiteiten. Ook de Chinese fabriekshektrawlers kwamen zij tegen.
Opmerkelijk volgens Sleur is dat de trans-ponders van de trawlers niet aan waren. Door de transponders kan via een satelliet nagegaan worden waar een schip zich bevindt. Ook hebben de heren gezwommen met de dolfijnen in de Surinamerivier. Sleur stelt dat er getuigen zijn die beweren gezien te hebben dat deze beschermde zoogdieren afgeslacht worden. De mi-lieuactivist geeft aan dat ons land The Agreement on Port State Measures (PSMA) nog niet heeft geratificeerd. Dit verdrag regelt dat schepen die met een vlag van een land varen in wateren van andere landen, onder de verantwoordelijkheid vallen van het land van de vlag. “Als een schip met de Surinaamse vlag in de wateren van Trinidad vaart, kan de Surinaamse overheid aan Trinidad het verzoek doen om het schip aan te houden en zelfs te vervolgen”, aldus Sleur. De delegatie en Cyr vertrekken dinsdag. Mario Cyr is fotograaf, filmmaker en leider van (zee)expedities. Hij is wereldwijd erkend voor zijn prachtige beelden en heeft meegewerkt aan meer dan 150 documentaires geproduceerd door Discovery Channel, National Geographic, IMAX, de BBC en Disney. Hij droeg bij tot de meest spectaculaire scènes van de beroemde film Oceans, geregisseerd door Jacques Perrin, die de César won voor Beste Documentaire. Hij won de gouden medaille op het Antibes World Film Festival voor de documentaire Toothed Titans en werd genomineerd voor de Emmy Awards voor Ice Bear 3D. Operations OSCAR is een Canadese organisatie zonder winstoogmerk die haar verbintenissen selecteert in samenwerking met haar wetenschappelijk en operationeel comité. Elk jaar selecteert Operations OSCAR een aantal projecten die wetenschappelijke ondersteuning of milieubescherming behoeven. De geselecteerde missies kunnen variëren van 2 tot 4 maanden in het veld. Elke missie is anders, het team van experts moet steeds nieuwe operationele protocollen ontwikkelen in overeenstemming met onderzoeksprotocollen, geografische, logistieke en materiële beperkingen.

door Johannes Damodar Patak