May 18, 2019


Goudmultinational Iamgold bestudeert eigen verkoop


May 18, 2019

De Canadese goudmultinational Iamgold, beraadt zich over de verkoop van de maatschappij, dit vanwege tegenvallende resultaten. De aandelen van de maatschappij zouden volgens analisten dit jaar met 36 procent terugvallen, terwijl ook de kredietbeoordeling op de internationale kapitaalmarkt een terugval zou geven. Het financiële tijdschrift Bloomberg, meldde donderdag dat Iamgold, die sedert 2002 een vestiging in Suriname heeft, momenteel met adviseurs bezig is een potentiële verkoop te bestuderen. Het zou daarbij gaan om het bedrijf in geheel of een deel ervan. Het nieuws over een mogelijke verkoop komt volgens ingewijden te midden van een golf van fusies in de internationale goudsector. De in Toronto gevestigde multinational, heeft volgens Bloomberg reeds met adviseurs alsook met verschillende potentiële kopers gesproken. Hoewel Iamgold zover zou zijn, zouden er toch twijfels bestaan. De maatschappij kan nog steeds van mening veranderen en de garantie op succes om zichzelf te verkopen is niet aanwezig. Volgens Bloomberg heeft een vertegenwoordiger van de multinational geweigerd commentaar te geven. De aandelen van Iamgold sloten afgelopen woensdag op 9,4 procent en tegelijkertijd werd de waarde van het bedrijf geschat op ongeveer 1,6 miljard Canadese dollars ofwel 1,2 miljard US-dollar. Het aandeel van de maatschappij daalde dit jaar tot en met afgelopen woensdag met 36 procent. Analisten verlaagden ook hun kredietwaardering (ratings) voor de aandelen van Iamgold, daarmee uitten zij hun bezorgdheid over de resultaten die zwakker zullen uitvallen dan verwacht.
Ook het toenemende risico van de multinational voor wat betreft haar prognose voor 2019 en de onzekerheid rond haar West-wood-project in Quebec, hebben meegewogen bij de analisten.
Ook in Suriname heeft Iamgold haar inkomsten zien terugvallen. Dit is mede het gevolg van de illegale mijnactiviteiten, die maken dat ook de inkomsten van de staat te wensen overlaten. In september 2014 werd bekend dat Iamgold vanwege de lage goudprijs wereldwijd, in totaal US-dollar 100 miljoen moest bezuinigen. In Suriname wordt meer goud uit hard gesteente gehaald waarbij de productiekosten hoger zijn dan bij zacht gesteente. Het besluit van de goudmaatschappij om een verkoop te bestuderen, volgt op een aantal fusies in de internationale goudsector, waaronder de overname van GoldCorp Inc. door Newmont Mining Corp. voor een bedrag van US-dollar 12 miljard en het inlijven van Randgold Re-sources Ltd. voor 7,8 miljard US-dollar door Barrick Gold Corp.