May 17, 2019


President heeft koers niet in handen


May 17, 2019

President Desiré Bouterse heeft gisteren wederom de garantie gegeven dat de koers zal dalen. “De Centrale Bank doet er alles aan. Ik kan met grote zekerheid zeggen dat de koers wel teruggebracht zal worden”, reageerde de president op vragen van journalisten. Een van de redenen dat de koers zal dalen, zijn de besprekingen van de Centrale Bank met de financiële instellingen om valutaveilingen te houden. Een andere reden is volgens de president de stroom van vooral Cubaanse toeristen die speciaal naar Suriname komen om zaken aan te schaffen. De president gaf aan dat het moeilijk is om in te schatten hoeveel van deze mensen met dollars komen, maar hij gaat ervan uit dat dit enigszins de dollar situatie in ons land positief zal veranderen.
De koers had naar zeggen van Bouterse nu 7.75 moeten zijn, maar die is nu ver daarboven. De president sprak van een complex van maatregelen welke genomen gaan worden om de koers te drukken richting 7.75 en 7.70. De situatie zal daarna geëvalueerd worden. De president had echter eerder aangegeven de koers terug te brengen naar 7,-. Hiermee geconfronteerd gaf hij aan geen toezegging te doen dat de koers naar 7,- te brengen, omdat hij dat niet in handen heeft.
Volgens de president is de Centrale Bank van Suriname in samenspraak met financiële instellingen bezig met een pakket aan maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de koers zakt. In het verleden zijn er maatregelen genomen die misschien nodig waren, maar die belemmerend werkten voor het financieel verkeer. In samenspraak met de financiële instellingen wordt gewerkt om die maatregelen terug te draaien. “Er zijn wetten in voorbereiding die een stuk transparantie en garantie moeten geven”, aldus Bouterse.


door Priscilla Kia