May 17, 2019


‘Eenheid onder Javanen zal ongekend zijn’


May 17, 2019

President Desiré Bouterse is volgens PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink, met zijn reactie in de jaren tachtig blijven steken. Bouterse had als reactie op de overstap van William Waidoe naar de NDP, gezegd dat hij Waidoe goed kan gebruiken en hoopt dat hij luistert. Karta-Bink merkt op dat de president met deze reactie verklapt dat hij van verraad houdt. Zij stelt dat Bouterse bezig is met verdeel en heerspolitiek onder de Javanen en dat hij zeker weer zal proberen om de Pertjajah Luhur (PL) uiteen te laten vallen. ‘‘Maar de president is vergeten dat wij nu in een tijd leven waar alles de mensen via sociale media bereikt en dat het volk alles volgt”, aldus Karta-Bink. Zij benadrukt dat het de NDP niet zal lukken om de PL kapot te maken, omdat de eenheid onder de Javanen dit keer ongekend zal zijn bij de komende verkiezingen. Waidoe heeft afgelopen maandag in het parlement bekendgemaakt dat hij de coalitie zal ondersteunen en heeft verzocht om een andere plek aan de zijde van de coalitie. Karta-Bink heeft daarna de voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, verzocht om Waidoe zo snel als mogelijk een ander plek toe te wijzen. “Het is niet prettig om zo te werken met iemand van wie wij de bedoelingen niet kennen”, zegt zij. Karta-bink betreurt het dat Waidoe in zijn eerste termijn als parlementariër en jongeling in de politiek, ervoor heeft gekozen om verraad te plegen met zijn voormalige partij die hem de mogelijkheid heeft geboden om zich te profileren. Zij benadrukt dat het de PL is geweest op wier advies het electoraat hem binnen heeft gebracht. Zij hekelt het feit dat Waidoe zijn assembleezetel nu als eigendom ziet. “Zwaarwichtige besluiten dien je op te nemen met je electoraat.” Volgens haar is de achterban van de PL er duidelijk over geweest dat zij geen samenwerking wil met de NDP. Desondanks heeft Waidoe voor de NDP gekozen. Karta-Bink zegt dat zij vaker gesprekken heeft gevoerd met Waidoe over zijn wazige uitspraken in de media. Hij hield haar voor dat het zijn stijl van politiekvoering is en dat zij zich niet druk hoefde te maken. Ook Edward Belfort heeft volgens haar meerdere malen hierover met Waidoe gesproken. Karta-Bink hield hem voor dat politiek niet op zo een manier wordt gevoerd. Zij zag de signalen over een mogelijk vertrek van Waidoe sinds vorig jaar december, toen hij meedeelde dat hij in 2019 ongekende besluiten zou nemen. Toen Karta-Bink hem hiermee confronteerde, gaf hij de schuld aan de journalisten en zei dat hij dat niet heeft gezegd. Karta-Bink vertelt dat Waidoe haar vorig week vrijdag persoonlijk wilde spreken. Hij gaf haar aan dat zij niet verrast moest zijn over het besluit dat hij in de toekomst zou nemen. Waidoe zei dat hij zich niet meer prettig voelde in de partij. Hij noemde als een van de redenen de laatste politieke manifestatie van de PL in Nickerie, waar hij als gastheer als 4e of 5e spreker op de lijst was geplaatst. Karta-Bink had aan hem gezegd dat er zeker een reden hiervoor is geweest en dat hij dit direct bespreekbaar had moeten maken. Zij wenste Waidoe succes met het besluit dat hij zou nemen in de toekomst, maar hield hem voor dat als hij aan de PL komt, dat hij haar zeker zou horen. “Ik heb al een keus gemaakt. Ik ga de Javaan niet laten falen”, had hij tegen Karta-Bink gezegd. Zij had niet verwacht dat Waidoe dit besluit in de Ramadan zou nemen. “Hij heeft ons verrast om juist in de heilige maand Ramadan waarin wij bezinnen, om vergiffenis vragen en in gebed gaan voor een beter leven, dit besluit te nemen.’’ Zij noemt het besluit van Waidoe om over te stappen in de Ramadan, onbeschoft en respectloos naar de grote groep moslims in de partij. “Willen of niet, je wordt toch boos. Hij heeft de boze geesten in het individu opgewekt”, zegt zij. Karta-Bink zegt dat zij in de vier jaar dat Waidoe deel uitmaakte van de partij, een goede samenwerking en band heeft gehad met hem. “Maar weg is weg”, benadrukt zij. door Johannes Damodar Patak