May 17, 2019


Familie comapatiënt verbaasd over vrijlaten militair


May 17, 2019

De familie van comapatiënt Mitra Nanhkoe-singh, betreurt het dat Nanhkoesingh die het slachtoffer is geworden van mishandeling, een heethoofd wordt genoemd. Vol-gens R. Nanhkoesingh, dochter van het slachtoffer, stond in De Ware Tijd van za-terdag 11 mei, een artikel over haar vader, waarin hij zou zijn betiteld als een heethoofd en dat de verdachte Sevanio G. (militair), heeft gereageerd uit zelfverdediging.
De dochter is van mening dat haar vader nooit een heethoofd is geweest. “Mijn vader was een vriendelijke man en was geliefd bij haast een ieder.” Nanhkoesingh zegt het jammer te vinden dat er misbruik wordt gemaakt van het feit dat haar vader het gebeuren nooit meer na zal kunnen vertellen. Haar vader ligt al ruim zeven maanden in coma en de afgelopen dagen is zijn situatie verslechterd. “De artsen hebben het al opgegeven en wij als familie eigenlijk ook. Wat ons wel dwars zit, is dat de dader op vrije voeten is gelaten”, zegt Nanhkoesingh. Zij geeft aan dat op beelden duidelijk te zien is dat haar vader nooit de intentie had om de man te lijf te gaan. “Hij had wel een houwer in zijn hand, maar had die man nooit te lijf willen gaan. Bovendien is mijn vader rechtshandig, hij hield de houwer in zijn linkerhand. Mijn vader werd zelf door deze man geslagen, ondanks dat hij probeerde weg te komen. Het lijkt meer op uitlokking dan op zelfverdediging”, geeft zij aan.
De aanleiding van het incident is volgens de dochter een uit de hand gelopen verkeersongeval, waarbij de dader het voertuig van haar vader aanreed. “Voor onze familie is belangrijk dat er een rechtvaardige uitspraak komt. Mensen gingen zover om dit verhaal te brengen naar een etnisch achtergrond. Mijn vader was altijd te vinden tussen creolen, dit heeft er totaal niets mee te maken”, zegt Nanhkoesingh.
Sevanio G. (militair) is op 10 mei voor de Krijgsraad verschenen na te zijn vrijgesteld door de rechter-commissaris. Hij zou Mitra Nanhkoesingh met een straattegel aan het hoofd hebben verwond. De vervolgzitting is op 14 juni.

door Yves Kloppenburg