May 13, 2019


‘Regering is gerecycled en niet gereshuffled’


May 13, 2019

De regering Bouterse/Adhin is volgens Xaviera Jessurun, leider van The Next Generation Movement (NGM) gerecycled en niet gereshuffled. Zij geeft aan dat de bekendmaking over de reshuffling boekdelen spreekt. “Onze beleidsmakers zijn ten einde raad”, zegt zij. Volgens haar was de geloofwaardigheid van president Desiré Bouterse al tot het op nulpunt gezakt. Zij vraagt zich af wat met de belofte van de president is gebeurd, vorig jaar in april beloofde hij geen ministers meer te ontslaan en benoemen, het ministersteam zou doelmatig het beleid van de regering gaan uitvoeren. Jessurun merkt op dat de presidentiële commissie die de president heeft ingesteld om de ministers bij te staan, dit ook niet heeft kunnen voorkomen.
De activiste geeft aan dat het reshufflen, ontslaan en benoemen van nieuwe ministers een hoop onnodige kosten met zich meebrengt.

Zij denkt in dit kader aan het huren van tenten, hapjes, drank en formaliteiten. Jessurun merkt op dat wanneer burgers zich afvragen om de hoeveelste minister het gaat, het duidelijk is dat zij geen vertrouwen meer hebben in de regering. Zij verwacht geen veranderingen in het beleid. “Het gaat precies zo als wanneer je een nieuw baantje hebt. Voordat je de route naar het werk zonder moeite kan voldoen, je nieuwe collega’s leert kennen en je werk vlot kan doen, ben je enkele maanden verder”, aldus Jessurun. Zij benadrukt dat de regering alleen maar populistische maatregelen zal nemen om alsnog een indruk te maken op de burgerij naar de verkiezingen toe.

-door Johannes Damodar Patak-