May 13, 2019


Protestactie tegen beëdiging kandidaat-ministers


May 13, 2019

Activist Radjoe Bhikharie houdt samen met andere activisten aanstaande donderdag om 10:00 uur, een protestactie op het oude vlaggenplein aan de Waterkant tegen de beëdiging van de kandidaat-ministers, Sergio Akiemboto, Vijay Chotkhan, Rabin Parmessar en André Misiekaba. Bhikharie zegt tegenover de krant, dat president Desiré Bouterse zich niet heeft gehouden aan zijn woord tijdens de laatste reshufflling vorig jaar in april, toen hij vijf nieuwe ministers installeerde. Bouterse beloofde toen dat het de laatste keer is voor deze regeerperiode dat er een reshuffling plaatsvindt. De activisten hebben als eis dat de beëdiging niet doorgaat en dat deze regering per direct opstapt.
Bhikharie benadrukt dat de president absoluut geen vertrouwen uitstraalt en dat leiderschap in hem zoek is. Hij hekelt het feit dat ministers worden vervangen zonder het volk te informeren welke redenen daaraan ten grondslag liggen. Ook kan de activist zich niet terugvinden in de nieuwe kandidaat-ministers. Hij vraagt zich af op basis waarvan de president, de voormalig minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Rabin Parmessar, nu weer aanstelt als minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) en waarom hij is ontslagen als minister.
Hij vreest het ergste als Parmessar de minister van RGB wordt. Ook de kwestie bij de Surinaamse Postspaarbank is volgens Bhikharie het zoveelste bewijs van wanbeleid van deze regering. “Terwijl rijstboeren tegen hoge rentes geld moeten lenen, komen de mensen die dicht bij de honingpot zitten, zonder enige voorwaarden in aanmerking voor gigantische leningen”, aldus de activist die zelf ook rijstboer is.
Bhikharie verwacht niet dat de regering gehoor zal geven aan zijn eis. “Wij zijn gewend van deze regering dat zij gewoon doet wat zij wil”, zegt hij. Desondanks zullen de activisten hun stem laten horen. Bhikharie benadrukt dat er tal van problemen zijn in het land: de criminaliteit neemt toe, er worden steeds meer drugs onderschept en er is geen optimale medicijnenvoorziening. De activist gaat geen vergunning aanvragen. Hij zegt dat het om een vreedzame actie gaat, waarbij de openbare orde niet verstoord zal worden. De activisten doen een beroep op de samenleving om het protest te ondersteunen.

-door Johannes Damodar Patak-