May 12, 2019


BESLUITELOOS- OF MACHTELOOSHEID?


May 12, 2019

De afgelopen week verklaarde een assembleelid tegenover een lokaal medium, dat hij bij de president besluiteloosheid constateert. De wetgever poneerde de stelling, omdat hij vindt dat het staatshoofd er erg lang over doet om bepaalde beslissingen te nemen.  Er zou volgens het assembleelid van de oppositie nog steeds geen nieuwe minister op het departement van Regionale ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer, zijn benoemd en ook op Landbouw, Veeteelt en Visserij, zou de bewindsman niet meer op het werk verschijnen, terwijl de president hem had gevraagd zijn werkzaamheden voorlopig voort te zetten. De eerste burger zou volgens de wetgever niet langer weten wat te doen, omdat er zoveel kritiek is op het beleid. De president zou vermoedelijk een afwachtende houding aannemen en misschien komen er zelfs meerdere reshuffelingen, stelde het assembleelid.  Ook het schandaal bij de Surinaamse Post Spaar Bank, SPSB, zal zeker de aandacht van de president moeten hebben en ook hij zal daar een oplossing voor moeten zoeken en vinden. De president heeft naar onze mening, tal van problemen het hoofd te bieden. Hij zal om zijn eigen imago geen schade op te laten lopen, verstrekkende maatregelen moeten nemen. Ook met het zicht op de komende verkiezingen, kan de politieke partij van de president zich geen grote glijpartijen veroorloven, want die zullen zeker veel stemmen kosten. Maar wat kan de president eigenlijk doen? Voor elke corrupteling  en minister die er de brui aan geeft, moet hij een geschikte vervanging hebben en die zijn nu wel zeer dun gezaaid. Bepaalde ministeries kan je namelijk niet opzadelen met een incompetente partijloyalist die alleen maar meer schade en vertraging zal veroorzaken en dat zo dichtbij de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen van mei volgend jaar. De president kan ook niet kiezen uit figuren van zijn directe entourage, want die hebben hem in de afgelopen negen jaar ook maar al te vaak te schande gezet door hun corrupt handelen.  De man kan dan wel tot vervanging van ministers besluiten, maar goede kundige en betrouwbare lieden heeft hij nauwelijks nog tot zijn beschikking.