‘Illegale houtexporteurs verstoren markt’

De Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), is van mening dat de bedrijven die houtblokken illegaal proberen te exporteren, de Surinaamse houtmarkt verstoren. Ashu-secretaris Herman Fraser, zegt tegenover De West, dat de export van illegaal hout tot gevolg heeft dat de prijzen nadelig beïnvloedt worden, omdat dergelijk hout goedkoper wordt aangeboden dan hout dat volgens de regels wordt geëxporteerd. Fraser is blij dat de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) tegen deze illegale praktijken optreedt. “Dit geeft aan dat de controlemechanismen in place zijn”, zegt hij.
SBB heeft gisterenmiddag een houtexportbedrijf te Powakka op heterdaad betrapt bij het inladen van houtblokken zonder dat daarbij de douane en de SBB aanwezig waren. Een container was reeds ingeladen en vertrokken naar de dr. Jules Sedney Haven. Het is nog niet duidelijk als deze container is afgehandeld. Het is niet de eerste keer dat SBB stuit op dergelijke praktijken. Fraser geeft aan dat niet alleen de houtsector, maar ook andere sectoren te maken hebben met smokkel, zoals de tabaksindustrie. Er worden op grote schaal sigaretten gesmokkeld. Fraser zegt dat het bos van Suriname enorm groot is en sluit niet uit dat ook binnen de houtsector, de mazen gaten zullen hebben.
De Ashu-secretaris stelt dat nu de regentijd is aangebroken, de problemen zullen beginnen. Wegen zullen onbegaanbaar worden en afgesloten worden voor een bepaalde periode. Hij geeft aan dat ruim 80 procent van alle houtbedrijven landinwaarts is gevestigd en niet langs het water. Daarom is het transport van houtblokken over water geen oplossing. De houtsector ondervindt de directe gevolgen van de schaarste aan US-dollars. Fraser zegt dat de houtsector zo goed als gedollariseerd is en dat elke betaling in US-dollars plaatsvindt.
Door het tekort aan US-dollars, komen de exportprijzen onder druk te staan, omdat de markt enigszins verzadigd is. Hierdoor ontstaat er volgens Fraser een verschuiving van kwaliteits- en diametereisen. Hij haalt aan dat Suriname een heterogeen bos heeft met kleine en middelmatige bomen. Door de verschuiving is er meer vraag naar bomen met grote diameters, maar die komen weinig voor in Suriname.

door Johannes Damodar Patak

More
articles