Apothekers dreigen met contante betaling SZF-verzekerden

De Vereniging van Apothekers in Suriname dreigt haar huidige dienstverlening met het Staatsziekenfonds (SZF) te vervangen door contante dienstverlening. Dit houdt in dat SZF-verzekerden contant zullen moeten betalen voor medicijnen. De apothekers hebben slecht 50 procent van het bedrag aan verleende diensten ontvangen. De vereniging eist dat per direct wordt voldaan aan de restantbetalingen.
In een brief aan de apothekers die gedateerd is op 30 april, maar die de vereniging op 6 mei heeft ontvangen, heeft het SZF meegedeeld over de afrekeningsperiode april 2019, niet het volle bedrag te hebben ontvangen. Hierdoor is het SZF niet in staat geweest om de apothekers over de maand april volledig uit te betalen. “Wij zijn reeds in contact met het ministerie van Volksgezondheid om het saldo aan middelen in tweede aanleg zo spoedig mogelijk te ontvangen. Zodra wij hierover beschikken, zullen wij het resterend bedrag overmaken”, aldus een passage uit de brief.
De Vereniging van Apothekers in Suriname heeft gelijk gereageerd op de brief van het SZF. De vereniging spreekt haar misnoegen erover uit dat het SZF stelt dat het niet genoeg geld heeft om de apothekers uit te betalen, maar niet aangeeft wanneer de uitbetaling dan wel zal geschieden. Met de ontvangen bedragen lukt het de apothekers niet om de inkoopfacturen van geneesmiddelen, personeels- en bedrijfskosten te dekken.
“Uiteraard gaat het ons niet aan hoe en via welke instantie het SZF aan zijn gelden komt, het SZF heeft verplichtingen jegens de apothekers en andersom hebben de apothekers verplichtingen tegenover SZF-verzekerden, waaraan wij over de afgelopen periode ook, zoals wij dat gewoon zijn, reeds voldaan hebben”, aldus een passage uit de brief van de vereniging.

De apothekers doen een dringend beroep op het SZF om herhaling van deze situatie te voorkomen. “De consequenties voor het niet, dan wel niet tijdig voldoen aan betalingsverplichtingen zullen niet overzien zijn”, stelt de vereniging. Het schrijven is ondertekend door I. Jong A Liem, voorzitter van de vereniging, en tevens gestuurd naar de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de raadadviseurs van het Kabinet van de President, Jules Wijdenbosch en Errol Alibux.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles