Lage ligdagtarieven reden voor koopkrachtversterking

(foto: Regillio Derby)

“De overheid betaalt veel minder voor ligdagtarieven, vandaar dat ze verplicht is de koopkrachtversterking te betalen”, zegt Robby Naarendorp, voorzitter van de bond van het Diakonessenhuis.
Het personeel van het Diakonessenhuis heeft tot op heden geen koopkrachtversterking (KKV) ontvangen over de maanden maart en april. Naarendorp geeft aan dat vorige week donderdag 25 april, de kwestie is voorgelegd aan de directeur van het ziekenhuis, Julian Pengel. Volgens de bondsvoorzitter zijn er de afgelopen week gesprekken geweest met de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias. De bond heeft op 25 april een ultimatum gesteld tot donderdag 2 mei om de KKV over de maanden maart en april uit te betalen.
Volgens de wet komen particuliere ziekenhuisinstellingen niet in aanmerking voor koopkrachtversterking. Het Sint Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis, zijn beide particuliere instellingen. Echter is Naarendorp van mening dat we terug moeten naar de basis, om te weten wat de aanleiding is, dat deze instellingen wel aanspraak maken op de KKV. “De overheid betaalt niet de reële bedragen die betaald zouden moeten worden voor diensten, ze betaalt zeker 50 procent minder. Dit maakt dat vooral in de laatste vijf jaar ziekenhuizen te vaak in problemen komen met het uitbetalen. Alsof dat niet genoeg is, betaalt ze nooit op tijd”, zegt de voorzitter.
Naarendorp is van mening dat de regering weet dat ze de lage tarieven betaalt en daarom ook snel inspeelt wanneer de ziekenhuizen hun personeel niet kunnen uitbetalen. “De koopkracht is in feite geen be-taling vanuit de overheid aan het personeel, de overheid geeft ons waar we recht op hebben.’’ Naardendorp zegt dat besloten is SRD 500 als koopkrachtversterking te geven, nadat de overheidsinstellingen dit al ontvangen hadden en het verschil in salaris enorm was. “Toen we dit hebben gemerkt, hebben wij van de bond een brief gestuurd naar de minister, waarin we hebben gevraagd als ze bereid zijn de normale tarieven te betalen, of liever de koopkrachtversterking. Er is toen gekozen voor de koopkrachtversterking”, zegt de bondsvoorzitter.
Naarendorp geeft aan dat de gehele gezondheidszorg op losse schroeven staat. “De overheid komt nergens haar beloftes na”, zegt hij. De voorzitter is van mening dat als de overheid vindt dat de particuliere instellingen geen recht hebben op KKV, ze moet uitleggen waarom dat het geval zou zijn.

More
articles