‘Onderhandeling verkoop aandelen gedaan door Bouterse’

Het is nog niet duidelijk of president Desiré Bouterse zal terugkomen op zijn besluit om de 30 procent aandelen van de staat in de Saramacca-concessie te verkopen voor US-dollar 75 miljoen. VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien zegt dat hij niet op de zaken vooruit wil lopen, omdat hij de informatie heeft dat de onderhandeling voor de verkoop van de aandelen aan Rosebel Gold Mines gedaan is door de president zelf. “Als hij nu onder druk van de samenleving staat, waarbij hij een besluit dat hij zelf gedaan heeft terugdraait, dan zal het mij niet verwonderen dat hij slinkse wegen zal gebruiken om gelden op een andere manier van de samenleving binnen te halen”, zegt de parlementariër.
De NDP-fractie heeft aan de president gevraagd om zijn besluit te heroverwegen. De Raad van Ministers heeft op 8 april goedgekeurd dat de Delfstoffenovereenkomst wordt gewijzigd. Deze ligt nu op tafel van de Staatsraad. De staat heeft geen middelen in kas om bij te dragen aan de operationele kosten. Dit terwijl Rosebel Gold Mines (RGM) zo snel als mogelijk wil starten met de exploratie van de concessie. Indien de staat haar aandelen verkoopt aan RGM, zal de multinational niet verplicht zijn om een studie vooraf te doen.
Gajadien geeft aan dat in de joint venture overeenkomst is opgenomen, dat de ene vennoot met de middelen kan inkomen en dat deze zullen worden verrekend met een bepaald percentage. Gajadien benadrukt dat transparantie zoekt is bij de regering. Hij noemt als voorbeeld de kwestie van N.V. Tranquillo waarin er tot op heden geen duidelijke informatie is verstrekt. Er ontstond ophef sinds de uitgifte van een goudconcessie aan Tranquillo in 2013. Na intensieve onderhandelingen heeft Tranquillo afstand gedaan van de concessie, die nu via de staat is ingebracht in de goud deal met RGM. In dit gebied komen er enorme goudreserves voor. In ruil voor een andere concessie, heeft Tranquillo afstand gedaan. Gajadien merkt op dat de regering er alles aan doet om zo snel als mogelijk middelen te vergaren om alsnog te proberen goodwill bij de samenleving te kweken en anderzijds de eerstvolgende regering dieper in de put te laten zakken.

door Johannes Damodar Patak-

More
articles