‘Ondanks S&P rating geen vooruitgang’

“Er is geen vooruitgang in onze economie, ondanks de inkomsten van de staat meer zijn geworden”, zegt VHP- parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën in het parlement, Asiskumar Gajadien, naar aanleiding van het rapport Global Rating van Standard & Poor’s (S&P) dat afgelopen donderdag werd vrijgegeven. In het rapport zijn de lange- en korte termijnkredietrating van diverse landen, waaronder Suriname, opgenomen. De rating voor Suriname is hetzelfde als vorig jaar, namelijk B. Volgens deze rating is de economie van Suriname stabiel.
Gajadien is van mening dat dit een slechte rating is. Volgens hem had Suriname veel hoger moeten scoren, gezien de productiecijfers van de regering. Hij geeft aan dat onze productie gestegen is, maar we merken er niets van, omdat de regering blijft lenen. De parlementariër zegt dat het budgetterings- en leenbeleid van deze regering onze economie flink parten speelt. “Het gaat niet goed met onze economie”, zegt Gajadien. Hij is van mening dat er niet gesproken kan worden over een vooruitgang in de economische situatie van ons land, terwijl de regering blijft lenen.
Hij merkt op dat er niet genoeg medicamenten zijn en dat salarissen met moeite worden uitbetaald.
S&P verwacht dat de wisselkoers stabiel zal blijven, de inflatie verder zal afnemen en de druk op het lokale banksysteem eveneens zal afnemen. Gajadien deelt deze verwachting niet. Volgens hem geven internationale ratingbureaus slechts een indicatie over de economische situatie, terwijl de realiteit anders is. “De koers is nog altijd hoog, er heerst een schaarste aan US-dollars, onze munteenheid blijft in waarde dalen en het volk wordt steeds armer.” Dit is volgens de VHP-parlementariër de harde realiteit.
Volgens verwachtingen van het S&P zal in de komende twaalf maanden de reële groei van het bruto nationaal product (bnp) positief blijven. Vooral de toename in de export van grondstoffen zal ervoor zorgdragen dat er overschotten kunnen gaan ontstaan op de lopende rekening en gematigde groei van de reserves bij onze moederbank.

More
articles