Elias stopt samenwerking tussen SZF en specialisten

De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, liet 8 april per brief weten dat het Staatsziekenfonds (SZF) geen contracten meer mag sluiten met specialisten. De lopende contracten zullen worden afgebouwd.
De voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname, Pieter Voigt, is van deze maatregel op de hoogte gesteld. Het boterde al geruime tijd niet meer tussen het SZF en de Vereniging van Medici (VMS). Op 3 april richtte de VMS een brief aan de minister, waarin de aandacht van de minister gevraagd werd voor de kwestie van het niet verstrekken van een SFZ-overeenkomst aan een nieuwe internist. Elias gaf in zijn brief aan, dat de specialisten voortaan een contract moeten sluiten met de bestaande ziekenhuizen, waaronder het ’s Lands Hospitaal, Diakonessenhuis, St. Vincentius Ziekenhuis, Psychiatrisch Centrum Suriname, Streekziekenhuis Marwina, Stichting River View Medical Center Suriname, Stichting Drs. L. Mungra Medisch Centrum en binnenkort ook met de Stichting Regionaal Ziekenhuis Wanica.
In een persconferentie die de VMS afgelopen maandag hield, werd gezegd dat het SZF terug moet naar de basis. Volgens het bestuur houdt het SZF zich bezig met het inrichten van de medische wereld. “Hun taak is het verzekeren van de medische zorg”, zei Pieter Voigt tijdens de persconferentie.
VHP-parlementariër Djoties Jaggernath, is van mening dat het SZF een monopolistische positie heeft gekregen in de loop der jaren. Volgens hem is het SZF ervan op de hoogte dat de specialisten afhankelijk zijn van het SZF. Jaggernath zegt dat het SZF de eerste had moeten zijn die het door zou moeten hebben als specialisten te veel of ten onrechte gelden declareerden. ”Ze hadden al lang aan de bel moeten trekken en niet klagen wanneer de gelden al uitbetaald zijn geworden”, zegt Jaggernath.
De parlementariër geeft aan dat de situatie ongeveer hetzelfde zal blijven nu de specialisten zich moeten inschrijven bij een ziekenhuis. Hij had liever dat het SZF en de specialisten om de tafel waren gegaan om te praten over de problemen.

More
articles