April 9, 2019


Nieuwe politieke partij wil volk verheffen


April 9, 2019

De Plattelands Bewoners Partij (PBP) is afgelopen zaterdag officieel opgegaan in de politieke beweging Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD), waaraan ex-minister Alice Amafo leiding zal geven. Naar zeggen van Amafo, heeft de partij als enig doel het verheffen van het Surinaamse volk. De nieuwe naam van de partij is in Stibula te Latour gepresenteerd. Op 12 mei is het nieuwe bestuur onder leiding van Amafo bij acclamatie gekozen. Amafo die jarenlang lid was van de Abop, heeft in maart 2018 haar lidmaatschap opgezegd en een eigen politieke partij opgericht. Hoewel Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk verrast was, heeft hij zich niet negatief uitgelaten over haar vertrek. Anderen leverden wel kritiek op haar vertrek. ‘Warrior Queen’, zoals Amafo genoemd wordt, zegt zich hier niet druk over te maken. “Omeni e proberi fu broko mi, ma mi na afusensi”, sprak zij bij de proclamatie van de VVD. Amafo werd groots binnengehaald, terwijl zij riep: ”A Warrior Queen doro baka tap’ a mata!” Armand Kanape, erevoorzitter VVD, droeg de hamer over en zei dat hij vertrouwen heeft dat zij leiding kan geven aan de partij. Amafo zei dat de hamer niet zomaar iets is, maar grote verantwoordelijkheid symboliseert. Zij vroeg God wijsheid, kracht en inzicht bij het leiden van de partij. Kanape is ervan overtuigd dat Amafo de strijd aankan. Hij noemde haar integer met goede kwaliteiten en een hoge opleiding. Amafo stelt dat haar partij een zodanige verandering wil brengen in de politiek, dat onder andere verpleegsters niet meer naar het buitenland hoeven te vertrekken vanwege het salaris dat zij hier verdienen. De partij wil ook de US-dollar als nationaal betaalmiddel in Suriname. “Wan dalla gi wan dalla”, zei Amafo. Het is volgens haar te veel hoofdpijn als mensen steeds moeten vragen wat de koers is als zij een auto moeten aflossen of een huis of perceel willen kopen. Ook zal de partij zich inzetten voor de verbetering van volksgezondheid, onderwijs, sociale hulp en de stroomvoorziening in het binnenland. Volgens Amafo kan ontwikkeling alleen in vrede bereikt worden. Deze boodschap zal in de komende periode overgedragen worden aan de gemeenschap. De partij gaat landelijk opereren. Volgens haar werkt etnische politiek niet meer. De VVD is daarom ook multi-etnisch.   -door Priscilla Kia-