April 6, 2019


Doekhie: ‘Armoede is onmogelijk in dit land’


April 6, 2019

NDP-parlementariër Rachied Doekhie, heeft gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assem-blee gezegd, dat niemand kan pinaren in dit land. “Armoe-de is onmogelijk in dit land. Bepaalde groeperingen kunnen het moeilijk hebben. Mensen met een beperking, zie-ke mensen en bejaarden die in hun jonge leven, het niet goed hebben geregeld. De rest noem ik luilakken. Ja les’ man ef ye pina ien a kondre disi”, zei Doekhie. Armoede is voor hem niet wanneer je naar meer verlangt, dat is volgens hem hebzucht. Hij vroeg zich af hoe iemand kan pinaren in dit land en zei dat mensen worden aangezet. Volgens Doekhie praat iedereen over de koers, terwijl de koers niets te maken heeft met hun leven. Het zijn volgens hem juist de mensen in het parlement die drie tot vier salarissen ontvangen die het hebben over armoede. “Wanneer je denkt dat mensen pinaren en je genoeg krijgt uit je salaris. Jepi den sma en kom niet babbelen dat mensen pinaren”, zei Doekhie. Armoede bestaat volgens het assembleelid niet, maar wordt gecreëerd. Hij complementeerde mi-nister Gillmore Hoefdraad van Financiën die op dit moment in Marokko is voor het tekenen van een leenovereenkomst. “Hij mocht langer blijven en meer voor ons zoeken.” Doekhie gaf aan dat veel parlementariërs een he-leboel dingen willen, maar dat er niet geleend mag worden. Het moet ergens vandaan komen. “En zolang we leven, gaan we helpen om het terug te betalen, want we genieten nu ervan. En als we er niet meer zijn, zullen onze kindskinderen verder gaan, want zij gaan meer genieten. Wanneer je wilt genieten, moet je werken en betalen”, zei Doekhie. ‘’Eind van de maand wil je je salaris. We-gen worden geasfalteerd, daar is waar het geld gaat’’, sprak hij verder. Het geld dat geleend wordt, is volgens hem niet voor de president en Hoefdraad, maar het volk ziet waar het geld naartoe gaat. Parlementariërs moeten volgens Doekhie op-recht zijn en toegeven dat de salarissen ook verhoogd zijn. “Het is nooit leuk als je iets van jezelf moet verkopen, maar wees niet emotioneel. Volgens Doekhie is het enige wat je niet moet verkopen je vader, moeder, vrouw, kinderen etc. ‘’Maar als je vooruit wilt komen, seri.” Volgens Doekhie derft Surina-me veel inkomsten door het gebrek aan een goed belastingstelsel en controle. Als er een goede controle komt, kunnen volgens hem de leningen afgelost worden.   door Priscilla Kia