April 5, 2019


Suriname nog steeds drugsdoorvoerland


April 5, 2019

Volgens het in maart 2019 uitgegeven International Narcotics Control Strategy Report van het Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs van de Verenigde Staten van Amerika (VS), is ons land nog steeds een transit country for illicit drugs (drugsdoorvoerland) voor drugs afkomstig uit Zuid-Amerika naar Europa, Afrika en in minder mate naar de VS. Cargo containers worden het meest gebruikt voor het transport van illegale drugs, maar ook kleine vissersboten, commercieel en private luchttransport en menselijke koeriers. Het dunbevolkte kustgebied van ons land en het geïsoleerde binnenland, samen met de zwakke grenscontroles in infrastructuur, maken het opsporen en onderscheppen van illegale drugs moeilijk. De VS roepen Suriname op om corruptie te bestrijden en meer maatregelen te treffen om de effectiviteit van drugsbestrijdingsinspanningen binnen ons land te verbeteren, eveneens onderzoekingen en vervolgingen. Het rapport geeft aan dat Suriname geen bronland is van illegale drugs of chemicaliën die worden gebruikt om drugs te maken. Hoewel de regering officieel tegen de drugshandel is, is ons land praktisch niet in staat om drugshandelaren op te pakken en te vervolgen vanwege de druggerelateerde corruptie, bureaucratische hindernissen en het gebrek aan materiële en financiële middelen. Het Korps Politie Suriname (KPS) is verantwoordelijk voor het detecteren en bestrijden van druggerelateerde activiteiten. In het rapport staat dat het KPS over vijf units beschikt voor specifieke drugscontrole-verantwoordelijkheden. In de eerste negen maanden van 2018 is er ongeveer 748 kg cocaïne, 16.4 liter vloeibare cocaïne, 569,1 marihuana, 875 gram hasj, 524 gram XTC-poeder en 540 pillen onderschept. Volgens het rapport is er in 2018 minder cocaïne onderschept dan in de eerste drie kwartelen 2017, maar wel meer marihuana en XTC. In het rapport wordt ook gesproken over de onderschepping van de semi-duikboot vorig jaar in Saramacca met behulp van Amerikaanse autoriteiten en lokale rechtshandhavingsdiensten. Twee weken hierna werd er een vliegtuig, een Cessna 210, onderschept met aan boord 488 kg cocaïne. De procureur-generaal heeft vorig jaar in totaal 139 druggerelateerde zaken ontvangen van de politie voor additioneel onderzoek, waarvan 71 voor de rechter kwamen. In het rapport wordt gezegd dat corruptie in vele overheidsgebouwen doordringt, hetgeen de overheidsonderzoeken beïnvloedt. Ook wordt er gewezen op de aanname van de Anticorruptiewet in De Nationale Assemblee (DNA) in oktober 2018. De wet is nog steeds niet afgekondigd door president Desiré Bouterse. Ook wordt er uitgekeken naar de integriteitscommissie die de minister van Justitie en Politie beloofd heeft in te stellen binnen drie weken, nadat tien politieambtenaren zijn gearresteerd, waarvan vijf in druggerelateerde zaken. Volgens het rapport is het zeldzaam dat er strafrechtelijke onderzoek en vervolging komt voor vermoedelijke corrupte handelingen. Echter is in oktober vorig jaar aan een douaneambtenaar negen maanden gevangenisstraf opgelegd en aan een inklaarder twee maanden in een van de grootste drugszaken van 2017, waarbij er getracht is 395 kg drugs te verschepen in een container. In dezelfde periode zijn in Nederland, Frankrijk en de VS, hoge overheidsfunctionarissen veroordeeld voor drugssmokkel. Het rapport wijst ook op het uitblijven van het Nationaal drugsbestrijdingsplan welke in 2015 is vervallen. De regering heeft aangegeven, dat het nieuwe plan voor 2018-2022 in afrondende fase is.