Aandacht gevraagd voor ontwikkeling rijstsector

Jitendra Kalloe (VHP) heeft afgelopen dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van de agrarische sector. Volgens Kalloe heeft de regering heel weinig gestopt in de agrarische sector, met name in de rijstsector.
De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft de afgelopen jaren elk seizoen petities moeten aanbieden aan de assemblee, het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het Kabinet van de President om te praten met de verschillende actoren over de padieprijs van SRD 85, terwijl de kostencalculatie SRD 130 is. Echter zonder enig resultaat. De vicepresident heeft tijdens zijn jaarrede aangegeven, dat er een uitbreiding zou zijn van 20.000 ha grond en dat er meer geproduceerd zou worden. Desondanks is vanaf 2017 een daling te zien in de rijstproductie. Kalloe vroeg de regering hoe Suriname op deze manier een voedselschuur kan worden. Ook de pompen van Wageningen doen het niet, waardoor boeren problemen hadden met de inzaai. De aangekochte pompen zijn er, maar zeker een deel kan niet ingezaaid worden, omdat de civieltechnische werkzaamheden voor installatie nog uitgevoerd moeten worden. Kalloe gaf aan dat de regering had aangegeven, dat de pompen al in 2018 operationeel zouden zijn, maar dat dat nu in 2019 zal geschieden.
Kalloe stond ook stil bij het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) dat maar 550 ton zaaizaad kan leveren. Hij vroeg de regering wanneer overgegaan zal worden tot uitbreiding.
Er is volgens hem tenminste 5000 ton zaaizaad nodig om alle 30.000 hectare grond te planten. Echter is Adron niet in staat voor 3000-4000 ha zaaizaad te leveren, waardoor boeren genoodzaakt zijn voor 70 procent zaaizaad te halen uit Guyana. Volgens Kalloe kan Suriname pas een agrarisch land worden als de regering een politieke wil heeft. De Wakaypompen zijn ook aan revisie toe. Doordat de pompen niet allemaal gereed staan, kan 17.000-18.000 ha niet bevloeid worden, terwijl het al drie maanden lang extreem droog is.
Voorts pleitte Kalloe voor een onderzoek in de kwestie van de Stichting Machinale Landbouw (SML) waarbij dit parastatale bedrijf is uitgegeven aan het particuliere bedrijf Westland Sama Group N.V. Kalloe wilde weten als er hier geen sprake van corruptie, omdat DNA nooit een mededeling heeft gehad dat een parastataal bedrijf door de regering overgedragen is op naam van Sama Group NV.
Volgens hem wordt niet alleen het volk, maar ook het parlement misleid, omdat heel weinig mensen kennis dragen van de activiteiten in de agrarische sector.
Kalloe haalde aan dat SML met alle objecten namelijk de pellerij, de drogerij, de op-slag etc., is overgedragen aan Sama Group op 23 oktober 2017.
“Wij weten dat als de regering zou overstappen om te privatiseren, een zekere getaxeerde waarde zouden kunnen opvragen als regering en dat geld kon gebruikt worden om andere zaken ten behoeve van de agrarische sector te realiseren, maar dat is niet gebeurd.
Deze zelfde Sama Group heeft bij een bank voor alle objecten een bedrag van 23 miljoen SRD geleend”, stelde Kalloe.
Er moet volgens hem onderzocht worden als een parastataal bedrijf zo kan worden overgedragen. De mini-pellerij is gekocht voor 1,8 miljoen US-dollar terwijl de eigenaar 1,4 miljoen US-dollar had gevraagd. “Waar is het verschil van US-dollar 400.000. De regering heeft nooit antwoord daarop gegeven”, zei Kalloe.
Hij gaf aan dat dezelfde NV betrokken was bij het ethanolproject waarbij miljoenen verbrast zijn en de regering nog steeds niet kan zeggen wat er is gebeurd met de nieuwe machines die er gestaan hebben. Kallee heeft enkele documenten overhandigd aan DNA en verwacht dat de stukken naar de procureur-generaal gaan voor onderzoek.

door Priscilla Kia

More
articles