Suriname derft inkomsten door padiekafverbranding

In ons land wordt het kaf van padie verbrand. Dit ge-beurt in gebieden waar ook woonwijken gevestigd zijn en zorgt voor enorme rookoverlast en ademhalingsproblemen. Opeenvolgen-de regeringen zijn er niet in geslaagd om dit probleem aan te pakken.
Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Suri-naamse Padieproducenten (BSP), zegt desgevraagd dat het verbranden van pa-diekaf meerdere malen aan de orde is gekomen. Suri-name derft volgens hem in-komsten door niet te investeren in het verwerken van padiekaf. Padiekaf kan ge-bruikt worden voor het op-wekken van energie. In de-cember 2016 had voormalig EBS-directeur Rabin Parmessar, meegedeeld dat het energiebedrijf van plan was een kleine energiecentrale op te wekken met padiekaf. Hiertoe zouden er zelfs al gesprekken zijn gevoerd met assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons omtrent nieuwe wetgeving. Bhik-harie merkt op dat er sinds jaar en dag plannen klaarliggen om het probleem van padiekafverbranding op te lossen, maar de beleidsmakers voeren de plannen niet uit. Hij haalt aan dat er ook plannen waren voor het opzetten van een bedrijf door Indiërs om energie op te wekken. “Er is niets van terechtgekomen”, zegt de BSP-voorzitter.
Hij benadrukt dat er voldoende padiekaf is om energie op te wekken.
Hij erkent dat het verbranden van padiekaf schadelijk is voor de mens en het milieu. Echter begrijpt hij ook niet hoe het komt dat er vergunningen zijn verstrekt voor het opzetten van pelmolens in bewoonde gebieden. Het verbranden van padiekaf brengt grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer ten nadele van de aarde. Dit zorgt voor klimaatverandering. In Suriname wordt er op grote schaal padiekaf verbrand. Bhikharie is niet hoopvol dat erop korte termijn verandering hierin zal komen.
“Iedereen blijkt een oplossing te hebben voor padiekafverbranding”, zegt de BSP-voorzitter. Hij vraagt zich af waar de investeerders zijn die staan te popelen om te investeren in ons land.

door Johannes Damodar Patak

More
articles