HEERLIJK FASTFOOD

Gemak dient de mens, een uitdrukking die vaak gebruikt wordt en waar de meeste mensen het volmondig mee eens zijn. Apparaten worden steeds geavanceerder, met een druk op de knop worden opdrachten uitgevoerd. Ook in de horeca is dit een trend. Tegenwoordig kan er online, via een app, eten worden besteld van verschillende fastfoodrestaurants. De bestelling wordt tot aan huis geleverd. Ook voor studenten blijkt dit goed uit te komen. Tijdens schooluren maken zij veelvuldig gebruik van deze mogelijkheid. Handig, maar is dit wel een gezonde ontwikkeling? Het gaat om leerlingen van het mulo en van middelbare scholen. Niet alle scholen staan toe dat leerlingen eten bestellen, maar jongeren zijn inventief. Een enkele keer fastfood kan geen kwaad, maar elke dag of een paar keer per week, is een ander verhaal. Niet alle leerlingen zijn zich er bewust van dat veelvuldige consumptie van fastfood, kan leiden tot gezondheidsklachten. Fastfood neemt de wereld over. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar vooral omdat veel mensen er dol op zijn. Nu is in Suriname fastfood niet zo goedkoop, maar dat weerhoudt volwassenen en jongeren er niet van om het niet te kopen. Fastfood is, zoals de naam aangeeft, een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd kan worden. Fastfood bevat veel vet en koolhydraten. Wie veel fastfood eet, kan last krijgen van overgewicht en op latere leeftijd  diabetes type 2. Bij obesitas is er sprake van een te grote hoeveelheid lichaamsvet ten gevolge van energetische overvoeding. Het is doorgaans het gevolg van te veel eten en te weinig bewegen, hoewel er ook mensen zijn die aan overgewicht lijden vanwege een afwijking aan hun schildklier, maar dat is een klein percentage. Diabetes is een chronische aandoening waarbij de alvleesklier niet in staat is om (voldoende) insuline te produceren. Het hormoon insuline is nodig voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel zodat glucose verder tot energie kan worden omgezet. Overgewicht en diabetes 2 (diabetes 1 is aangeboren), wie het eenmaal heeft, komt er moeilijk vanaf. Vandaar dat preventieve voorlichting belangrijk is. Service clubs  zoals de Lions Club, verrichten in dat kader goed werk. Het hele jaar door houden de diverse Lions Clubs gezondheidsbeurzen waarop voorlichting gegeven wordt over een gezonde leefstijl en het voorkomen van overgewicht, hypertensie en diabetes. Alleen bereikt deze voorlichting niet de schoolgaande kinderen, terwijl met grote zekerheid gesteld kan worden dat een deel in de toekomst aan één of alle drie de ziekten gaat lijden. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg zou voorlichting kunnen gaan geven, zodat jongeren weten waaruit een gezonde maaltijd moet bestaan. Zij kunnen deze kennis dan weer delen met hun ouders, want niet elke ouder weet wat gezonde voeding is.

More
articles