ECD intensiveert controle kostprijscalculatie ondernemers

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) met name de Economische Controle Dienst (ECD), zal in de komende periode de prijzen in de winkels en in de verschillende handelszaken streng monitoren. Na de invoering van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, zijn berichten ontvangen dat een ondernemer ertoe over is gegaan om deze kostenpost door te berekenen in de verkoopprijs. De ondernemers mogen vaste lasten opbrengen, maar de kostprijscalculatie moet op de juiste manier plaatsvinden. Deze minimale procentuele doorberekening dient over het gehele kalenderjaar evenredig verspreid te zijn. Het kan nimmer de bedoeling zijn dat de consument benadeeld wordt door het onjuist doorrekenen van de rij -en voertuigenbelasting bij de kostprijs. Via sociale media heeft een burger melding gemaakt van een extra heffing van rij -en voertuigenbelasting, die betaald moest worden aan een ondernemer bij het kopen van goederen. De ECD is op onderzoek uitgegaan in opdracht van de minister van HI&T. De extra heffing van de rij- en voertuigenbelasting van SRD 30, was inmiddels verwijderd door de ondernemer. De ECD heeft de ondernemer gezegd om de juiste kostprijscalculatie toe te passen. Het team van de ECD zal via de aankoopbonnen van de winkeliers en andere ondernemingen nagaan of de verkoopprijs voor de consumenten juist is en de winstmarge niet is overschreden. Consumenten en ondernemers die hebben gemerkt dat er een extra heffing van de rij -en voertuigenbelasting op de aankoopbon is vermeld of onredelijke prijsverhogingen hebben opgemerkt, mogen dit melden aan de afdeling Consumentenzaken en of de Economische Controle Dienst (ECD).

 

More
articles