‘Afwijzing bezwaarschriften dient gemotiveerd te zijn’

Op sociale media en ook door politici, wordt het nut van het massaal indienen van een bezwaarschrift tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, in twijfel getrokken. Anand Biharie van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname, zegt desgevraagd dat het afwijzen van de bezwaarschriften door de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen, gemotiveerd dient te geschieden. De inspecteur zal hierin volgens hem niet slagen. “Indien dat toch gebeurt, tekenen wij beroep aan”, zegt Biharie. Hij geeft aan dat het er niet toe doet, dat de bezwaarschriften allemaal identiek zijn en dezelfde onderbouwing hebben. Hij benadrukt dat elke burger die een bezwaarschrift heeft ingediend, dat om dezelfde reden heeft gedaan, namelijk de onrechtmatigheid van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting.
In het wetsartikel staat opgenomen dat indien er bezwaar is aangetekend en de Inspecteur der Belastingen na het verstrijken van zestig dagen geen besluit heeft genomen, dan wordt geacht dat het bezwaarschrift is afgewezen. Biharie legt uit dat de Inspectie Invoerrechten en Accijnzen, een overheidsorgaan is en op grond van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder het zorgvuldigheidsbeginsel, verplicht is het besluit te motiveren. Hij vindt het jammer en tegelijkertijd dom van de wetmakers dat zij zo een artikel in de wet hebben opgenomen. “De overheid is gehouden aan het motiveringsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel”, aldus Biharie.
Op basis hiervan is artikel 12 onrechtmatig.
Hij stelt dat de inspecteur zich daarom niet hierop kan beroepen en een besluit zal moeten nemen.
Op 28 februari zijn er 13.027 bezwaarschriften ingediend. Biharie geeft aan dat hierin niet zijn inbegrepen de burgers die zelf hun bezwaarschrift hebben ingediend. “Er wordt nog steeds een beroep op ons gedaan voor het indienen van de bezwaarschriften. Het is een ongoing proces”, zegt Biharie. Hij geeft aan dat de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen ervoor kan kiezen om de 13.027 bezwaarschriften gemotiveerd af te wijzen, maar dan nog zal de inspecteur afzonderlijk moeten reageren op alle andere bezwaarschriften die niet op hetzelfde tijdstip zijn ingediend en die nog ingediend zullen worden.

door Johannes Damodar Patak

More
articles