‘Basiszorg bestaat al lang niet meer’

De basiszorgverzekering bestaat volgens VHP-parlementariër Dew Sharman, al lang niet meer. Hij zegt dat tijdens de openbare vergadering van de Zorgraad afgelopen vrijdag, dit ook ter sprake is gekomen. Mensen die momenteel nog een basisverzekering hebben lopen bij de particuliere verzekeringsmaatschappijen, worden overgeheveld naar een basispakket met een totaal andere klapper en premie. De redactie probeert al maanden een reactie te krijgen van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam), maar is er tot nog toe niet in geslaagd Survam-voorzitter Armand Achaibersing te spreken. Sharman spoort mensen aan om naar het Staatsziekenfonds (SZF) te gaan om een verzekeringskaartje te halen in plaats van te betalen voor een kaartje bij de particuliere verzekeringsmaatschappijen. Hij geeft aan dat erop verschillende locaties printers zijn geplaatst.
“Verzekeringskaarten worden als warme bollen verdeeld”, zegt Sharman. Hij zegt dat er zelfs voor warmen bollen be-taald dient te worden. De regering probeert volgens hem op allerlei manieren om de verkiezingen in 2020 wederom te winnen. Het verstrekken van gratis SZF-kaartjes brengt ook gevaren met zich mee. Sharman legt uit dat aan elk SZF-kaartje een prijskaartje hangt. Hij geeft aan dat de kaarten wel worden verstrekt, maar dat iemand hiervoor dient te betalen. “Het zijn de belastingbetalers, het volk dat hiervoor zal moeten opdraaien”, aldus de parlementariër. Hij benadrukt dat de hele financiering van de gezondheidszorg bij het SZF verder achteruit zal gaan.
De regering is mogelijk al gestart met monetair financieren. Sharman legt uit dat op het consult van een arts/specialist na, haast alle andere zaken een Amerikaanse dollar component hebben.
Hij geeft aan dat monetair financieren de gezondheidszorg ongetwijfeld duurder zal maken. Hij vreest ervoor dat er een situatie zal ontstaan waarbij mensen met een geldig SZF-kaartje zullen rondlopen, maar geen gebruik zullen kunnen maken van de verschillende medische dienstverleningen. “Alleen de rijken zullen het zich kunnen permitteren”, stelt de politicus. Hij benadrukt dat wij in ons in moeilijk vaarwater bevinden. Mensen zullen daardoor de keus moeten maken als zij willen betalen voor een medisch kaartje of eten op tafel willen zetten. “Ik zeg dit met heel veel pijn in mijn hart, maar we gaan hard in die richting”, aldus Sharman.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles