Bezorgdheid over aandelenverkoop Iamgold

Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, stelde gisteren in een resortmeeting te Brownsweg, zijn achterban ervan op de hoogte dat de staat voornemens is haar aandelen in de Saramacca-concessie van Iamgold, te verkopen aan de multinational. De staat bezit 30 procent van de aandelen.
De regering zal volgens Santokhi US-dollar 75 miljoen ontvangen voor de aandelen. Hij vindt de verkoop ervan geen goed besluit. De aandelen leveren nu ook geld op en volgens Santokhi zou dat geld in een stabiliteitsfonds kunnen worden gestopt, bedoeld voor onderwijs, wegen, gezondheidszorg en andere sectoren.
“Het geld is van u”, aldus de voorzitter. Hij vreest ervoor dat indien de aandelen verkocht worden, het geld gebruikt zal worden om campagne te voeren in plaats van om ontwikkeling te brengen voor het volk.
Santokhi uitte ook zijn bezorgdheid over het drinkwater van Brownsweg. Ook de NPS heeft haar bezorgdheid geuit over het water. Zowel de VHP als NPS stelt dat het water niet veilig is.
De Surinaamsche Waterleiding Maat-schappij (SWM) heeft inmiddels weersproken dat het water niet veilig is. Verder heeft de VHP-voorzitter met de gezagsdragers gesproken. Deze gaven volgens hem aan dat het drinkwater vervuild is met kwik.
Net als partijgenoot Dew Sharman, was Santokhi ook dezelfde mening toegedaan dat het probleem van kwik tot het verleden moet gaan behoren. Er moet een andere methode komen om goud te winnen. Santokhi heeft beloofd een delegatie met deskundigen te sturen naar het gebied, zodat samen met de goudzoekers gekeken kan worden naar een manier van goudwinning waarbij geen kwik wordt gebruikt.

More
articles