Van Trikt moet vertrouwen CBvS terugwinnen

Robert-Gray van Trikt is per 1 maart officieel benoemd als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Activist Xaviera Jessurun van The Next Generation Movement, zegt desgevraagd dat Van Trikt het vertrouwen bij de CBvS weer zal moeten terugwinnen. Jessurun geeft aan dat een mo-netaire autoriteit vertrouwen uitstraalt, dat is de basis. Met het ontslag van de voormalige governor Glenn Gersie, is het vertrouwen volgens de activist geschaad. De nieuwe governor moet er volgens haar voor zorgen dat er vertrouwen komt in de monetaire autoriteit.
Jessurun zegt dat Van Trikt managing partner is van een accountantsbureau en dat is iets anders dan het leiden van een monetaire autoriteit. “Ik betwijfel of hij in staat is een monetaire autorit te leiden”, zegt zij. Dat Van Trikt in sneltreinvaart genaturaliseerd wordt tot Surinamer, is volgens Jessurun niet echt een probleem.
Zij vindt het wel belangrijk dat de persoon die aangesteld wordt als governor, handelt in het nationaal belang. “Een nationaliteit zou iemands werk niet moeten tegenhouden om een bijdrage te leveren in de ontwikkeling en opbouw van Suriname”, meent Jes-surun, die zeer verontrust is over een mogelijke monetaire financiering. Er zijn zoveel vragen gesteld over het ontslag van Gersie, maar nog steeds heeft de regering geen van deze vragen beantwoord in parlement. Het ontslag is volgens haar het meest belangrijke en waarom de regering monetair wil fi-nancieren. Jessurun stelt dat de regering een gigantische begroting heeft ingediend voor 2019 en op zoek is naar het geld om dit groot tekort te dichten. Door al deze onduidelijkheden ontstaat er volgens haar ruimte voor insinuaties, vandaar dat het van belang is dat de regering met een verklaring komt.

door Kimberley Fräser

More
articles