Veesector heeft behoefte aan veemarkt

De veesector heeft behoefte aan een veemarkt. Dit zegt voorzitter van de Veehoudersbond Mukesh Ramlagan, vandaag in gesprek met De West, naar aanleiding van de zes mannen die in het weekend zijn aangehouden op verdenking van medeplichtigheid of smokkel van runderen vanuit Brazilië naar Suriname. Het smokkelen van vee kan volgens Ramlagan een ernstig probleem zijn. “Je weet niet welke ziektes de beesten hebben en ze kunnen daardoor ook de rest van het vee besmetten”, zegt hij.
Het hebben van een veemarkt is volgens hem belangrijk voor de aan- en verkoop van vee. Zonder veemarkt zijn boeren genoodzaakt hun vee langs de weg te verkopen, omdat slagers ook niet naar de boerderijen willen om vee te kopen. Volgens Ramlagan zullen met de markt veel problemen opgelost zijn.
De controle door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), kan dan ook optimaal geschieden. Suriname heeft een paar jaar terug runderen geïmporteerd. Er is nu geen behoefte voor de sector om nieuw vee te importeren.
Er moet wel gewerkt worden aan rasverbetering, dat is waarop Ramlagan al een tijdje de nadruk legt. Het smokkelen van vee is geen nieuw, maar wel een serieus probleem, want van vee dat via smokkel ons land binnenkomt, kan volgens Ramlagan niet onderzocht worden van wie het vee afkomstig is. Als het probleem heel groot wordt, moeten veehouders zelfs stoppen met kweken, omdat de veiligheid van hun vee en de gezondheid van het volk in gevaar komt.
Er moeten daarom strenge maatregelen komen. Het belangrijk is dat LVV de import volledig in handen neemt en de veehouders het vee kopen het ministerie. Zo kan voorkomen worden dat vanuit allerlei wegen er vee geïmporteerd wordt en kunnen veehouders ook kiezen wat voor rund het beste geschikt is voor hun land.

 

door Priscilla Kia

More
articles