Bouterse verrast door grote opkomst op Revo-plein

President Bouterse was verrast door de grote opkomst bij de 39e herdenking van de machtsovername in 1980, staatsgreep, die later door de Dag van de Bevrijding en Vernieuwing werd genoemd. Deze dag werd in de avond van 24 op 25 februari herdacht op het Revo-plein. Het staatshoofd merkte op dat er al die jaren altijd een kleine groep van honderd mensen aanwezig was, maar dat dit jaar de mensen in groten getale aanwezig waren. De president zei dat er 39 jaar geleden strijd is gevoerd om het land te bevrijden uit de handen van de koloniale meester en Suriname tot een zelfstandig land te maken.
Tijdens de plechtigheid haalde de president tal van zaken aan, onder andere dat er nog veel te doen is in het land. De groep die ook zijn aandacht heeft zijn de sociaal zwakkeren, vooral mensen met een beperking en de seniorenburgers. Voor wat betreft het milieuaspect, moedigde hij het volk aan om met zijn allen deze strijd aan te gaan en verantwoordelijk te zijn voor het milieu. De president stond eveneens stil bij de vier vernieuwingen, namelijk de politieke, bestuurlijke, sociaal-maatschappelijke en educatieve orde en zei dat er een vijfde, namelijk het milieu, aan is toegevoegd. Bij de vernieuwing van de bestuurlijke orde, heeft het binnenland recht op tien zetels. Voorts mogen jongeren vanaf achttien jaar naar de stembus gaan. Ook de handelingsonbekwaamheid van de vrouw is opgeheven en er zijn crèches gebouwd.

‘Bluf’ partijen
De president zei dat er nog veel werk te doen is en dat de strijd tegen de dekolonisatie nog steeds actueel is. “We moeten ons daarom niet laten afschrikken.” Hij gaf aan dat er partijen zijn die beweren dat zij 28 tot 30 zetels zullen halen bij de volgende verkiezingen. Bouterse vroeg zich af waar de partij, doelend op de VHP, al deze zetels vandaan zal halen. Hij zei dat zijn partij bezig is met de afronding van interne verkiezingen van de partij. “De opkomst was zeer bemoedigend. Maar je hebt mensen die in paniek raken wanneer anderen ‘bluffen’ over hoeveel zetels zij zullen halen’’, aldus Bouterse. De tien zetels in Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne zijn volgens hem een aangelegenheid van de NDP, ABOP en de BEP. “Niemand heeft daar verder iets te zoeken. Mensen kunnen wel als toerist naar het binnenland gaan, maar er zijn geen zetels voor hen te halen, al zetten ze zelfs boten in. Volgens de president wil die partij, doelend op de VHP, na zeventig jaar naar het binnenland gaan om een paar kernen op te richten.

Woningen
Bouterse deelde mee dat de regering huizen bouwen over zal laten aan particulieren. Volgend maand start een particulier met bouw van 750 woningen. Eerder zijn drie keer 200 huizen opgeleverd. De regering zal zich blijven focussen op de bouw van scholen en de infrastructuur. Hij benadrukte dat gronduitgifte nog prioriteit geniet. Volgens de president wordt het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer ‘’gek’’ van alle aanvragen.

Facebook
Volgens het staatshoofd maken alle landen met uitzondering van China, gebruik van Facebook rechten. Echter betreurt hij het dat Suriname op nummer 2 in de wereld staat als land waar de bevolking Facebook het meest gebruikt. “Het kan niet. We moeten dat ding goed gebruiken, want als je zoveel bezig bent, dan is het niet goed. Dan studeer of werk je niet”, zei de president. Hij moedigde de samenleving aan om sociale media op een nuttige manier te gebruiken.

More
articles